28. – 31. august 2025
I august arrangerer foreleser Mette Christina Lund en inspirerende kulturtur i Värmland og Dalarna. Besøket til Mårbacka, Zorn-museet, Carl Larsson-gården og Lars Lerin-museet gir et unikt innblikk i noen av Sveriges mest betydningsfulle kunstnere og forfatteres liv og verk. Selma Lagerlöf, Anders Zorn, Carl og Karin Larsson samt Lars Lerin har alle satt dype spor i svensk kunst- og kulturhistorie, fra nasjonalromantikken til moderne tid. Deres arbeid har formet Sveriges kulturelle identitet og inspirert generasjoner med sin nære tilknytning til natur, hjem og menneskelige skildringer.
Et høydepunkt blir besøket på Carl Larsson-gården i Sundborn. Her opplever vi det fargerike og personlige hjemmet til Carl og Karin Larsson, som virkelig speiler deres kunstneriske liv og visjon om et vakkert familieliv. Turen avrundes med Lars Lerin-museet på Sandgrund i Karlstad, hvor Lerins stemningsfulle og monumentale akvareller gjør et sterkt inntrykk.
Dag for dag program
Oppmøte på Oslo Sentral Bane (Oslo S) spor 19, Trelastgata, avreise kl. 10:00
Mårbacka – Selma Lagerlöfs verden i miniatyr
Mårbacka er ikke bare et hus, det er et levende kapittel i svensk litteraturhistorie. Her vokste Selma Lagerlöf opp, og her vender vi blikket utover de samme åsene som inspirerte både Gösta Berlings saga og Nils Holgerssons underbara resa. Det er som om historiene fortsatt svever i luften – sammen med duften av kaffe og gamle bøker.
Selma ble født her i 1858, men idyllen fikk en brå slutt da faren måtte selge gården. Det satt dypt i henne, men etter at hun vant Nobelprisen i litteratur som første kvinne i 1909 (hurra!), kjøpte hun det hele tilbake. Hun renoverte Mårbacka til en staselig herregård, med inspirasjon fra både svensk tradisjon og europeisk eleganse. Litt hjem, litt museum – og mye Selma.
Vi blir med på en guidet rundtur i huset, hvor vi får se biblioteket der hun tryllet frem sine verk, og høre små historier som gir et nært innblikk i både forfatteren og mennesket Selma. Visste du forresten at hun syntes matlaging var fryktelig kjedelig, men elsket å ansette folk? Under de harde økonomiske tidene var Mårbacka en av de største arbeidsplassene i Sunne – for Selma hadde ikke hjerte til å si nei, selv når regnskapet sa stopp.
Rottneros Park – som en levende side fra Gösta Berlings saga
Bare et steinkast unna ligger Rottneros Park, som tatt rett ut av Selmas romaner. Dette er en av Sveriges vakreste skulpturparker, og vi tar turen for å se om den kan måle seg med vår egen Vigelandspark (som jo er ganske stas).
Rottneros Herregård har stått her siden 1600-tallet, men dagens prakt er arkitekt Svante Påhlsons verk. Etter at herregården brant ned Lucianatten i 1929, bygde han like godt en enda flottere en – og så anla han parken. Påhlson lot seg inspirere av Selmas Ekeby i Gösta Berlings saga, og i dag vandrer vi gjennom 40 mål med alt fra stramme barokkhager til engelske landskap og moderne skulpturer. Her finner vi også en egen del dedikert Gustav Vigeland, som en liten norsk hilsen i svensk jord.
Rottneros er rett og slett en grønn oase hvor litteratur møter landskapskunst. Kanskje blir det litt inspirasjon på oss også?
Middag på hotellet
Hotell: Ulvsby Herrgård https://ulvsbyherrgard.se/
Frokost på hotellet
Avreise kl. 08.30 fra Ulvsby Herregård
Møte med Zorn – en kunstners hjem og mesterverk
Tenk hvor merkelig det er at Sveriges to kanskje mest kjente kunstnere gjennom tidene ikke bare var nærmest jevngamle, men også bodde under ti mil fra hverandre. Og enda mer bemerkelsesverdig – at de ikke var bitre rivaler, men tvert imot nære venner som tilbrakte mye tid sammen når de hadde anledning.
Vi snakker selvfølgelig om Carl Larsson og Anders Zorn.
Zorngården i Mora – et hjem med historie
Midt i Mora, rett ved siden av kirken, ligger Zorngården – hjemmet til Anders Zorn og hans kone Emma. Bare et steinkast unna finner vi Zornmuseet, hvor en stor samling av Zorns mesterverk er utstilt.
Historien om paret Zorn er nesten som en roman: Anders, sønn av en bryggeriarbeider, møter Emma, en kvinne fra en velstående familie, mens han maler hennes nevø. Kjærligheten seirer, og etter år i utlandet vender de tilbake til Mora og lar bygge Zorngården, et av Sveriges mest ikoniske nasjonalromantiske hjem, ferdigstilt i 1910.
Barn fikk de aldri, men livet deres var likevel alt annet enn tomt. De var vertskap for mange prominente gjester – Carl og Karin Larsson var faste middagsgjester, og Prins Eugen hadde til og med sitt eget rom her.
Det som virkelig imponerer besøkende, er hvor moderne huset var for sin tid. Zorn var en pioner, ikke bare innen kunst, men også når det gjaldt teknologi. De hadde sentralvarme, varmtvannsbereder, en av Sveriges første støvsugere og til og med telefon – installert som nummer fire i landet!
Zornmuseet – mestermøtet med kunsten
Et besøk på Zornmuseet gir et unikt innblikk i hans kunstnerskap. Zorn var en mester i å fange lys og bevegelse, enten han malte skinnende vannspeil eller intime portretter.
Blant høydepunktene vi får se er:
🎨 Midsommardansen – et av Zorns mest kjente malerier, der dansende par fyller lerretet med liv og bevegelse.
🎨 Självporträtt med modell – et selvironisk og lekent bilde av kunstneren selv.
🎨 Emma Zorn läser – et vakkert portrett av Emma i en rolig stund.
🎨 Vårt dagliga bröd – en rørende skildring av en bondekvinne i arbeid, som viser Zorns evne til å skape varme og verdighet i hverdagslige scener.
Zorn døde i 1920, bare 60 år gammel. Emma levde videre frem til 1942, og etter hennes død ble både Zorngården og kunstsamlingen donert til den svenske staten.
I dag står både hjemmet og museet igjen som en hyllest til en av Sveriges største kunstnere. Og vi? Vi får muligheten til å trå inn i hans verden – og kanskje se kunsten hans med nye øyne.
Før vi sjekker inn på hotellet, tar vi et spennende stopp hos Nilsson Dalahäster – hjemmet til Sveriges nasjonalsymbol, den ikoniske Dala-hesten! Her får vi en omvisning hvor vi ser hvordan disse fargerike kunstverkene blir til og hører den fascinerende historien bak hesten!
Middag på hotellet
Hotell : Green Hotel i Tällberg https://www.greenhotel.se/
Frokost på hotellet
Avreise kl. 09.00 fra Tällberg
Carl Larsson gården – et levende kunstverk i Sundborn
I dag reiser vi til Sundborn, der vi besøker Carl Larsson-gården – Lilla Hyttnäs, hjemmet til Carl og Karin Larsson. Her skapte de sammen et av verdens mest berømte kunstnerhjem, en fargerik og livlig ramme for både familieliv og kunst.
Carl Larsson ble født i Stockholm i 1853, under enkle kår, men tegnetalentet hans ble tidlig oppdaget. Etter mange år med hardt arbeid og få resultater i Paris, opplevde han sin store kunstneriske vending i Grez-sur-Loing. Der møtte han Karin, kjærligheten og inspirasjonskilden, og byttet ut tunge oljemalerier med lyse akvareller – et valg som skulle gjøre ham elsket av en hel nasjon.
I Lilla Hyttnäs skapte Carl og Karin et hjem som speiler deres kunstneriske sjel. Hun sto for det frie interiøret, han for bildene – mange av dem med barna som modeller. Huset fremstår akkurat slik det var den gangen: lyst, leken og fullt av detaljer som vitner om to kunstnere med sans for både det vakre og det praktiske.
Vi får en guidet omvisning gjennom hjemmet, hvor vi kan nesten høre barnelatteren fra de åtte barna, og kjenne lukten av nysaget treverk og malingsflekker. Mange av Carls kjente akvareller ble til her, og flere av dem har blitt ikoniske bilder på det svenske hjemmet, som Frukost under stora björken og Ateljéinteriör.
Carl var stolt av sine monumentale verk, som freskene i offentlige bygninger. Men den største stoltheten, Midvinterblot, fikk han ikke se hengt opp i sin levetid. Det skjedde først 75 år senere. Nå pryder det Nationalmuseum i Stockholm, akkurat der han drømte det skulle være.
Vi fortsetter til Karlstad for overnatting, byen er kjent for uttrykket " Sola i Karlstad"
"Sola i Karlstad", som opprinnelig var et kallenavn for servitøren, Eva Lisa Holtz. Hun var kjent for sitt solskinnshumør.
Byen er hyggelig med mange restauranter i gangavstand fra hotellet. Middag på egen hånd!
Hotell Elite Stadshotellet Karlstad https://www.elite.se/hotell/karlstad/elite-stadshotellet-karlstad/
Frokost på hotellet
Avreise kl. 10:30 før vi går over til Lars lerin museet setter vi bagasjen i bussen.
Lars Lerin-museet – en vakker finale på reisen vår
Siste dag på turen vår avsluttes i Karlstad, hvor vi besøker Sandgrund Lars Lerin – museet som huser en av Sveriges mest elskede samtidskunstnere. Hvis du trodde akvareller bare var blomster og landskap, gjør deg klar for å bli overrasket! Lars Lerin tryller frem stemninger, lys og dybde på en måte som nesten tar pusten fra deg.
Museet ligger vakkert til ved elven Klarälven, og vi får oppleve en omfattende samling av Lerins magiske akvareller, oljemalerier, grafikk og fotografier. Her henger alt fra storslåtte landskap fra Lofoten og Brasil, til intime interiører og portretter av hverdagslivets skjønnhet – alltid med Lerins særegne følsomhet og lys.
Vi får også et glimt av hans reiser og refleksjoner gjennom personlige tekster og skisser. Det er som å bli invitert inn i kunstnerens verden, på godt og vondt – følsomt, sterkt og vakkert.
Et besøk her er ikke bare en kunstopplevelse, men en påminnelse om hvor viktig det er å se verden med undrende blikk. Og er det en bedre måte å avslutte en inspirerende tur i Selma, Zorn og Larssons fotspor på?
Forventet ankomst i Oslo rundt kl. 17:00
Pris per person i twin / dobbeltrom kr 12 614
Prisen inkluderer følgende:
-Busstransport i 4 dager
– 3 overnattinger på gode hotell som beskrevet i programmet
- 3 frokoster
- 2 middager
-1 lunsj Mårbacka
- Inngang med omvisning: Mårbacka, Parken Rottnersros , Zorngården, Carl Larsson gården og Lars Lerin Sandgrund, Nilsson Olsson Dalahäster
-Inngang uten omvisning: Zornmuseet
– Foreleser av Mette Christina Lund
Tillegg for enkeltrom: kr 1950 for 3 netter
Bindende påmelding, 20% depositum faktureres ved påmelding. Resterende beløp faktureres 8 uker før avreise.
Alle må gjøre seg kjent med: Generelle avtale-og bestillingsvilkår for Caravelle-Tours AS https://caravelletours.no/generelle-avtale-og-bestillingsvilkar/
Caravelle-Tours AS tar sitt samfunnsansvar og støtter solcelleprosjektet til Landsbyfadder, en veldedlig organisasjon som donerer solcellepaneler til fattige landsbyer i Rwanda. Les mer om prosjektet her: Landsbyfadder.no