Spansk kunst fra middelalder til Miró

Lasse Bakke

18. – 23. mars 2025

Studietur

Foreleser Mette Christina Lund

Møt mars i det egentlige Spania – på den kastiljanske høysletta

Bli med på en reise gjennom hjertet av Spania, der kongemakt og kunsthistorisk kraft har utfoldet seg gjennom mer enn fem hundre år. På denne turen skal vi utforske Madrid og Toledo, to byer med pulserende gateliv, storslått kunst og imponerende monumenter som vitner om landets store historie.

Vi besøker to av verdens fremste museer – Museo del Prado og Museo Reina Sofía – og dykker dypt inn i mesterverkene som har satt Spania på kartet som en kunstnerisk stormakt.

Dag for dag program

Dag 1 – Tirsdag 18. mars 2025

Oslo – Madrid

Selv om reisen starter allerede på Gardermoen, anbefaler vi at du møter opp minst to timer før avreise for å sikre en smidig start på turen. Klokken 15:00 letter Iberia-flyet, og setter kursen mot den spanske hovedstaden, Madrid. Etter ankomst blir dere komfortabelt transportert med egen buss direkte til hotellet.

Vel fremme sjekker vi inn på Hotel Europa Madrid, et sjarmerende hotell beliggende midt i hjertet av byen, rett ved den livlige Puerta del Sol. Hotellet tilbyr moderne fasiliteter som klimaanlegg, flatskjerm-TV, gratis Wi-Fi og balkong – perfekt for å nyte den spanske hovedstadens pulserende liv. Noen av rommene gir til og med utsikt over det ikoniske torget.

På hotellet venter en deilig kontinental frokost hver morgen, og om du er sulten utover dagen, kan du nyte retter fra hotellets à la carte-restaurant. Slapp av på den koselige kafé-baren, hvor du også kan sitte ute og se på folkelivet mens du nipper til en forfriskning.

Madrid byr på mye, og Hotel Europa plasserer deg midt i alt! Plaza Mayor, byens majestetiske hovedtorg, ligger kun 400 meter unna, og på en ti minutters spasertur kan du besøke det kongelige palasset, et av Europas mest imponerende slott.

Vi ankommer hotellet rundt kl. 21:30 og går ut i løpet av kvelden og spiser en felles middag.

Som de fleste store byer i Europa har Madrid stengt sentrumsgatene for kjøretøy. Bussen vil stopp ca 400 meter fra hotellet

Flyavgang med IBERIA

Kl. 15:00 Flyavgang med IBERIA til Madrid med ankomst kl. 18:50 IB 954

Hotel Europa Madrid– 3 stjerners
Carmen, 4, Madrid sentrum
28013 Madrid
Tel: + 34915 212 900
https://www.hoteleuropa.eu/en/puertadelsol-madrid-city-centre/

Dag 2 – Onsdag 19. mars 2025

Mardrid - Toledo - Madrid

Frokost på hotellet.

Etter frokost setter vi kursen mot Toledo, en av Spanias mest fascinerende byer, med egen buss. På under en time, ca. 50 minutter, forvandles landskapet mens vi forlater Madrid og nærmer oss Toledo, som ligger dramatisk plassert på en høyde omringet av elven Tagus. Denne byen, kjent som "byen med de tre kulturer", har en magisk blanding av kristen, jødisk og muslimsk arv, noe som gjør den til en historisk perle som oser av atmosfære.

Vel fremme starter vi utforskningen med noen av byens mest ikoniske monumenter. Først besøker vi moskeen Cristo de la Luz, en liten, men vakker bygning fra det 10. århundre, hvor du tydelig kan se den muslimske innflytelsen som preger Toledos historie. Herfra går vi videre til synagogen Santa María la Blanca, en arkitektonisk juvel med sine hvite buer og intrikate detaljer, opprinnelig bygd som en jødisk synagoge, men senere omgjort til en kirke.

Neste stopp er den praktfulle Toledokatedralen, et gotisk mesterverk som regnes som en av de mest imponerende katedralene i hele Spania. Med sine storslåtte spir og imponerende interiør, vil denne bygningen ta pusten fra deg. Ikke bare er den et symbol på katolsk makt, men den huser også en samling av kunstverk – inkludert flere malerier av den legendariske kunstneren El Greco.

Vi fortsetter reisen tilbake i tid med et besøk til kirken Santo Tomé, hvor du får se El Grecos mest kjente maleri, Begravelsen av greven av Orgaz, et episk verk som fyller hele kirkerommet med dramatisk lys og farger. Kunstelskere vil elske å fordype seg i El Grecos unike stil og dybden i hans verker, som gjenspeiler både renessansens og hans egen åndelige visjon.

Til slutt besøker vi det majestetiske klosteret San Juan de los Reyes, et av de mest fantastiske eksemplene på gotisk arkitektur i Spania, bygd på oppdrag fra de katolske monarkene Isabella og Ferdinand. Her kan du vandre gjennom de vakre klostergangene, beundre den intrikate steinutsmykningen, og kjenne på den rolige atmosfæren som fremdeles preger stedet.

Underveis tar vi en velfortjent pause for en tradisjonell lunsj, der du får smake på autentiske, spanske retter – kanskje et stykke saftig lam eller en smakfull tapas – alt mens vi nyter de vakre omgivelsene som omkranser Toledo.

Vi avslutter dagen i Toledo og reiser tilbake til Madrid klokken 17:00. Etter en dag fylt med historie, kultur og kunst, ankommer vi hotellet rundt klokken 18:00, klare for å fordøye dagens inntrykk og kanskje utforske Madrid videre på egen hånd senere på kvelden.

Dag 3 – Torsdag 20. mars 2025

Madrid

Frokost på hotellet

Vi møtes i hotellets resepsjon, før vi sammen begir oss ut på en kort spasertur til det berømte Prado-museet – et av verdens mest prestisjefylte kunstmuseer. Prado-museet er ikke bare et museum, det er et skattekammer som huser noen av de mest ikoniske mesterverkene i europeisk kunsthistorie.

Inne i museet venter en fascinerende reise gjennom århundrer med kunstnerisk storhet. Prado har en imponerende samling av spanske mesterverk, og vi begynner med å beundre verkene til de største navnene innen spansk malerkunst: El Greco, Diego Velázquez og Francisco Goya. I flere rom, som nærmest føles som en hyllest til spansk kultur, er det disse kunstnerne som dominerer.

Vi stanser ved Velázquez' mesterverk Las Meninas fra 1656, kanskje et av de mest ikoniske maleriene i kunsthistorien. Dette intrikate og gåtefulle verket skildrer hofflivet til den spanske kongen Filip IV og hans familie, men det er Velázquez’ måte å leke med perspektiv, lys og rom på som virkelig fengsler. Det er et maleri som stadig avslører nye lag, jo lenger du ser på det.

Goya er også en av museets store stjerner. Hans utvikling som kunstner, fra hoffmaler til hans mer mørke, introspektive verk, kan sees gjennom museets samlinger. Verk som Den tredje mai 1808 og Saturn fortærer sin sønn vitner om en kunstner som fanget både samtidens drama og dype menneskelige følelser med brutalt ærlig presisjon. Vi vil også utforske hans "svartmalerier", som gir et innblikk i kunstnerens mørke og turbulente sinn på slutten av hans liv.

Men Prado er mer enn bare spansk kunst. Takket være de spanske Habsburgerkongene, spesielt under Karl V og Filip II, har museet en imponerende samling av renessanse- og barokkunst fra hele Europa. Her finner vi storslåtte verk fra europeiske mestere som Hieronymus Bosch, hvis Lystenes hage er en surrealistisk reise gjennom himmel, jord og helvete, fylt med fascinerende detaljer. Bosch var en favoritt blant de spanske kongene, og dette verket alene kan stjele pusten fra deg med sin fantasifulle symbolikk.

Vi vil også se mesterverk av Tizian, en av renessansens største malere, hvis elegante portretter og dramatiske religiøse scener satte standarden for ettertiden. Rubens’ fyldige barokke komposisjoner trekker oss inn i deres dramatiske og følelsesladde verden.

Samlingen av europeisk kunst i Prado er så omfattende at museet i dag eier rundt 8600 malerier. I tillegg finner vi en betydelig samling av tegninger, skulpturer og kunsthåndverk, noe som gjør museet til en skattekiste for kunstelskere.

Dette er mer enn bare en utstilling – det er en dypdykk i Europas kulturelle arv, med Madrid som et episenter for kunstnerisk storhet.

Prado-museet er ikke bare et høydepunkt på reisen – det er et dypt minneverdig møte med noen av historiens største genier.

Dag 4 – Fredag 21. mars 2025

Madrid

Frokost på hotellet

Dagen starter med et besøk til det moderne og dynamiske Museo Reina Sofía, Madrids fremste museum for moderne kunst. Her skal vi beundre noen av de mest innflytelsesrike verkene fra det 20. århundre, og i sentrum av utstillingen står Pablo Picassos monumentale mesterverk Guernica. Dette enorme maleriet, som måler nesten 3,5 x 7,8 meter, er en intens skildring av den spanske borgerkrigens brutalitet. Med sine forvridde figurer og mørke farger er Guernica ikke bare et kunstverk, men også et kraftfullt politisk symbol som reflekterer lidelsene under krig. Picasso skapte verket som en respons på bombingen av den baskiske byen Guernica i 1937, og det har siden blitt et tidløst ikon på kunstens evne til å uttrykke menneskelige tragedier.

Etter besøket på Museo Reina Sofia har du noen timer med egentid til å oppdage Madrid på egen hånd. Om du ønsker å fortsette i kunstens tegn, kan du utforske Thyssen-Bornemisza-samlingen, som ligger i nærheten. Denne imponerende kunstsamlingen dekker flere epoker, fra renessansen til moderne kunst, og byr på verk av kjente mestere som Van Gogh, Monet, og Dürer. Samlingen gir et bredt perspektiv på europeisk kunsthistorie og er en perfekt forlengelse av dagens kulturelle opplevelser.

Uansett hva du velger å gjøre i de neste timene, vil du sitte igjen med inntrykk fra noen av Spanias og verdens største kunstnere, både i klassiske og moderne uttrykk. Denne dagen er virkelig en feiring av kunstens mange former og dens evne til å binde oss sammen på tvers av tid og sted.

Dag 5 – Lørdag 22. mars 2025

Madrid

Frokost på hotellet

"I dag trer vi inn i den fascinerende verden til den spanske impresjonisten Joaquin Sorolla, og utforsker både hans hjem og atelier, en skjult perle midt i Madrid. Selv om Sorolla kanskje ikke er like kjent utenfor Spania i dag, var han en internasjonal superstjerne rundt århundreskiftet. På mange måter er han Spanias svar på Skagenmalerne, men hans pensel fanger ikke bare lys og natur – han dykker også inn i komplekse sosiale og historiske temaer. Hagen som omkranser hans hjem er en fortryllende hyllest til de mauriske hagene, som Alcázar i Sevilla, men i en intim, drømmeaktig skala."

Sorolla er kjent for sine solfylte landskaper, intime portretter og freske skildringer av mennesker i naturlige omgivelser. Hans pensel fanget ofte lyset som spilte over Middelhavet, og hans kjærlighet til kysten og landskapet rundt hjemtraktene sine preger mange av hans verk. Fra scener med barn som leker i havet til portretter av hans familie og venner, er det en vibrerende energi i hans malerier som gjør at de nærmest gløder på lerretene. Mange av verkene i dette museet viser mennesker i harmoni med naturen, en feiring av livets enkle gleder og lysets lek over hud og vann.

"Senere i dag tar vi turen til det spektakulære San Antonio de la Florida-kapellet, hvor vi får oppleve Goyas fantastiske takmalerier i all sin prakt. Her, midt under disse mesterverkene, hviler også kunstneren selv – men det som gjør historien ekstra mystisk, er at Goya ligger gravlagt uten sitt hode!"

Dag 6 – Søndag 23. mars 2025

Madrid – Oslo

Frokost på hotellet

Denne søndagen gjør vi som madrileños selv – vi drar til Retiroparken for en avslappende spasertur i en av byens vakreste grøntområder. Retiroparken, som strekker seg over 125 hektar, er Madrids grønne lunge og en oase midt i storbyens puls. Når vi trer inn i denne fredfulle verden, omringet av frodige trær og brede stier, kjenner vi straks en ro senke seg. Her kan vi puste inn den friske luften og la inntrykkene fra turens mange inntrykk synke inn i den rolige atmosfæren.

En av parkens mest iøynefallende severdigheter er monumentet til ære for kong Alfonso XII. Dette storslåtte monumentet, som ligger ved bredden av parkens store kunstige innsjø, domineres av en rytterstatue av kongen og omkranses av en elegant halvsirkel av søyler. Her kan du ofte se folk som leier robåter og glir stille over vannet, noe som gir hele stedet en nostalgisk, rolig stemning – nesten som å trå tilbake i tid til et mer forfinet Spania.

På vår spasertur passerer vi også det blendende vakre Palacio de Cristal, Velázquez’ krystallpalass. Dette glassbygget, opprinnelig bygget i 1887 for å huse eksotiske planter fra Filippinene, er et arkitektonisk mesterverk, med sin transparente struktur som lar sollyset spille fritt gjennom glasset. Palasset ligger perfekt plassert foran en idyllisk innsjø omgitt av trær og viltranke planter, som speiler seg i vannet og skaper et drømmeaktig landskap. I dag fungerer palasset som et galleri for moderne kunstutstillinger i regi av Museo Reina Sofía, noe som gir deg sjansen til å fortsette dagens kunstneriske utforskning i en helt annen setting enn Prado-museets klassiske saler.

Retiroparken er en verden full av små hemmeligheter – fra de vakre rosenhagene til skjulte fontener og sjarmerende kafeer hvor vi kan sette oss ned med en kaffe eller et glass forfriskende tinto de verano. Her kan vi la formiddagens kunstinntrykk smelte sammen med den friske parkens skjønnhet, før vi fortsetter dagen med et rolig sinn og ny energi.

Vi sjekker ut av hotellet før vi møtes i resepsjonen og går til plassen hvor bussen møter gruppen

Kl. 16:00 Går vi til plassen hvor bussen venter
Kl. 16:30 Avreise med buss til flyplassen.

Kl. 20:00 Flyavgang med Norwegian DY1719 til Oslo med ankomt Gardermoen kl 23:45

På vei til og fra det oppsatte program kommer vi også til å se steder vi stopper opp ved. Det kan også forekomme små endringer i oppsatte program, men dette er hovedrisset. Erfaringsmessig blir man noen ganger mer enn mettet av inntrykkene; da kan det være nyttig å foreta noen forandringer på sparket. Jeg oppfordrer alle til å si klart i fra når nok er nok og be om en kaffe/vin/matpause.

Med vennlig hilsen

Mette Christina Lund

Pris per person i twin /dobbeltrom kr 13 800

Prisen inkluderer følgende:

– Flybillett med Iberia i økonomiklasse Oslo - Madrid og Norwegian i økonomiklasse Madrid - Oslo
– 1 kolli 23 kg + 7 kg håndbagasje
– Busstransport fra flyplassen til hotellet t/r

- Buss t/r Toledo
– Totalt 5 overnattinger på 3 - stjerners hotell inkludert frokost hver dag

Hotel Europa Madrid
Carmen, 4, Madrid sentrum
28013 Madrid

- Audiohøresett under oppholdet

– Undervisning i 4 dager med foreleser Mette Christina Lund
– Kost og losji for reiseleder

Spesielt for denne turen:

– Program og opplegg skreddersydd for denne gruppa

Inngang på oppsatte museer og måltider utenom frokost er ikke inkludert.

Enkeltromstillegg: kr 4500 for 5 netter

Påmeldingen er bindende*

Et depositum på 20 % faktureres ved påmelding. Depositumet blir fakturert når vi har nådd 15 påmeldte. Resterende beløp faktureres 6 uker før avreise. Billetter og program sendes ut 3 uker før avreise. På grunn av strenge og korte frister fra hotell og flyselskap oppfordrer vi dere til å melde dere på så raskt som mulig. For at turen skal kunne gjennomføres må vi ha minst 15 bindende påmeldinger. Hvis du vet at du ønsker å delta, må du gjerne melde deg på med en gang, så oppnår vi 15 påmeldte ganske raskt.

Alle må ha egen reise- og avbestillingsforsikring.

Les Caravelle Tours - GENERELLE AVTALE - OG BESTILLINGSVIKÅR: https://caravelletours.no/generelle-avtale-og-bestillingsvilkar/

For mer informasjon og påmelding ta kontakt med Caravelle-Tours mail lasse@caravelle-tours.no eller tel. 69 25 19 10
Vi tar forbehold om at endringer i programmet og flytider kan komme, vi opplyser om eventuelle endringer.

Caravelle-Tours AS tar sitt samfunnsansvar og støtter solcelleprosjektet til Landsbyfadder, en veldedlig organisasjon som donerer solcellepaneler til fattige landsbyer i Rwanda. Les mer om prosjektet her: Landsbyfadder.no

© Copyright 2022 - Caravelle-Tours AS - All Rights Reserved

Adresse:
Tor Sørnes Vei 19,
1523 Moss

Telefon:
+47 69 25 19 10

E-post:
post@caravelle-tours.no

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram