Zarengold – Transsibirske jernbane fra Moskva til Beijing

Lasse Bakke

Zarengold – også kjent som Tsars Gold, er en togreise på den transsibirske jernbane. Å kjøre fra den ene siden av Russland til Kina, er et av de mest fantastiske eventyrene du kan gjøre på et tog.

Du får utforsket noen av verdens mest dramatiske landskap på en 16-dagers reise fra Moskva til Beijing. Reisemåten kan minne litt om å være på cruise, hvor du hver dag stopper opp i en ny by.

Eldste, yngste og forfatter ungdommen i familien Moltzau

Jeg har alltid hatt sansen for tog som transportmiddel. De er mer miljøvennlig enn bil og fly, og du kan se ut av vinduet, slappe av, kanskje kjede deg litt, og nyte at verden glir forbi. En tur med den transsibirske jernbane er noe vi hadde tenkt på i flere år. At valget falt på Zarengold, et privat chartret tog fra det tyske reiseselskapet Lernidee Trains & Cruises, var egentlig en tilfeldighet.

Vi så på også på muligheten for å bestille reisen via de offentlige togene, men endte opp med at et privat tog ville gi en mer rolig og behagelig ferie. Spesielt med tanke på stoppene vi ville gjøre i Russland og Mongolia. 

Hva er Zarengold?

Zarengold er et privat tog som starter i Moskva og ender i Beijing. Det er også mulig å ta turen andre veien. Turen er på 16 dager, og starter med omvisning i Moskva både “by night” og “by day”.  Underveis gjøres stopp i Kazan, Ekaterinburg, Perm, Novosibirsk, Krasnojarsk, Irkutsk, Baikalsjøen, Ulan Ude, Ulan Bator, de mongolske fjellene og Gobi ørkenen. Turen avsluttes med 3 overnattinger i Beijing, med de største høydepunktene i byen.

Underveis overnattet vi på hotell i Irkutsk og i ger i Mongolia.

Ulike reisemetoder

Vi voksne hadde booket flybilletter fra Oslo til Moskva. Etter avslutning i Beijing tok vi alle 4 høyhastighetstog fra Beijing til Shanghai, med fly hjem derifra. Billetter og hotell i Shanghai booket vi selv.

Den eldste ungdommen i reisefølget ønsket å ta togreisen “helt ut” fra vest til øst. Han hadde følgende rute frem til Moskva:

Åndalsnes -> Lillestrøm -> Oslo -> Gøteborg ->Hamburg -> Warsawa -> Kiev -> Moskva.

Togbillettene frem til Moskva ble booket via internett bortsett fra den siste strekningen fra Kiev til Moskva. Der måtte det hjelp til fra et reisebyrå, da billettene blir tilgjengelig veldig tett på avgangen.

Første forsøk på å bestille billett for strekningen fra Warsava til Kiev kom aldri i posten, og måtte bookes på nytt med kureer. 

Det viste seg at det var ganske krevende å bestille en slik lang togreise selv.

Den yngste ungdommen i reisefølget ville ta tog fra hjemstedet, og valgte følgende reiserute:
Lørenskog -> Oslo ->Stockholm -> ferje over til Helsinki -> St. Petersburg -> Moskva
Billettene ble booket via reisebyrå.

Musikalske innslag under måltidene

Livet om bord på Zarengold

Vår avgang talte 23 vogner og 130 passasjerer. Dette fordelt over et bredt spekter av klasser, fra 4 køyers kupeer til 2 køyers med eget bad. Vi hadde gått for det rimeligste alternativet, Category 1 Standard, som var en 4 køyers kupe. Den besto av to overkøyer og 2 underkøyer, hvor de sistenevnte gjøres om til sofa på dagtid. Det er lagringsplass under nederkøyene samt et rom ved overkøyene. Det er fornuftig å pakke i bagger, ikke kofferter. Vognen vår hadde 9 kupeer og to toaletter. Dusj var tilgjengelig i nabovogna. Dette fungerte greit med at man satte seg på liste på døra og fikk tildelt 15 minutter.

Hver vogn har 2 konduktører som rer opp senger, holder orden og hjelper med det som trengs.

En del av et lite samfunn

Passasjerene var delt opp i grupper etter nasjonalitet. Vi var i den engelsktalende gruppen som talte 23 personer. Der var det folk fra India, England, Skottland, Belgia, Nederland, Guatemala, Australia og USA. I tillegg til oss 4 fra Norge. Vi ble etter hvert en fin sammensveiset gjeng, og har en gruppe på WhatsApp den dag i dag.

Det var ellers egne grupper for Frankrike, Spania/Portugal, Tyskland, Italia og Canada. Hver gruppe hadde sin egen guide i tillegg til at det var lokale guider i byene hvor stoppet.

Når dørene var stengt og toget begynte å bevege seg, ble vi en del av et lite samfunn. Under reisen var det mye man kunne gjøre i korridorene. Som å ta bilder, prate med folk, eller bevege seg gjennom det lange toget på vei til spisevognene eller til det lille biblioteket ombord.

Foredrag over høytaleren

Togdirektøren Christoph holdt hver dag foredrag om byene og stedene vi kom til samt særegenheter om Russland, Mongolia og Kina. I tillegg fikk  vi nyttig info om Sibir, Baikalsjøen og Gobiørkenen. Ombord hadde vi også aktiviteter som vodkasmaking, russiskkurs, te-seremoni og konkurranser. Under middagen var det ofte lokale som underholdt ombord, både med fiolin, med opera og med lokal sang og musikk.

Elektrisitet og internettilgang

Kupeene har stikkontakter og det er også noen stikkontakter i gangene. Men vi erfarte at ved å sette mobiltelefonen på “flymodus”, varte batteriet lenger. Toget er en god mulighet til å koble fra alt, noe som er uunngåelig under deler av reisen da det er dårlig med signaler.

Mat og drikke ombord på Zarengold

Vi hadde 3 måltider daglig, bortsett fra de dagene hvor vi spiste lunsj i byene. Vi hadde også et besøk i en dasha hvor vi fikk middag, og en grillaften ved Baikalsjøen. Det var 4 spisevogner om bord og vår gruppe hadde sin faste vogn. Frokosten var servert som buffet mens lunsj og middag alltid var 3-retters. Maten var svært bra og besto av alt fra lokale russiske, til mer internasjonale retter.

Det var også en bar i den ene restaurantvognen hvor man kunne handle forfriskninger, sosialisere eller spille kort.

Aktiviteter – Transsibirske jernbane

Underveis var det lagt inn ett stopp hver dag. Vi ble hentet i buss på togstasjonen, og vår russiske guide Anna sammen med de lokale guidene viste oss høydepunkter i byene. Det ble champagne på grensen mellom Europa og Asia,  vi var på flere konserter, og vi spiste middag i en privat dasha. Det ble også båttur og bading i Baikalsjøen, overnatting i Ger i Mongolia, og et stopp i Gobi-ørkenen. Høydepunktene i Kina var den kinesiske mur og den forbudte by.

Temperatur

Vi reiste i juli og det var høye temperaturer i deler av Russland, Mongolia og spesielte i Kina. Temperaturen var opp mot 30 grader, men det var heldigvis avkjøling på toget.

Er det dyrt å reise med Zarengold?

Zarengold er ikke den billigste måten man kan reise med transsibirske jernbane, men det er mye inkludert for pengene. Prisen bestemmes av flere faktorer. Tidspunkt, klasse og hvor du bestemmer deg for å kjøpe billetten. Du kan bestille gjennom et norsk reisebyrå som kan ordne alt for deg, eller du kan bestille direkte fra Lernidee Trains & Cruises, som er noe billigere. Da kan du også ordne transport til Moskva og fra Beijing selv.

Vi betalte € 4410 per person. Dette inkluderer en 16 dagers tur med alle måltider og aktiviter (inkludert 6 netter på 4 og 5 * hotell). 

Du må i tillegg beregne visumkostnader til 3 land (Russland, Mongolia og Kina).

Vil du sjekke ut muligheten for å reise med den transsibirske jernbane med offentlig tog, er dette nettstedet et godt utgangspunkt:  https://www.seat61.com/Trans-Siberian.htm Her kan man få mange gode tips!

Noen tanker i ettertid

Reiseselskapet Leernide og selve toget Zarengold hadde et flott og variert opplegg både på toget, i byene, og de stedene vi besøkte. Crewet som besto av togdirektør, nestkommanderende, gruppe-guider og lege var alltid behjelpelig med små og store problemer. Vi hadde med oss både kortstokk og bøker, da vi tenkte det fort kunne bli litt kjedelig med en sånn lang togtur. Saken er at vi ikke kjedet oss et eneste sekund.

En reise på den transsibirske jernbane anbefales!

Forfatter Laila Moltzau Andresen
Foto av Sandra Moltzau Christiansen og Laila Moltzau Andresen

Caravelle-Tours AS tar sitt samfunnsansvar og støtter solcelleprosjektet til Landsbyfadder, en veldedlig organisasjon som donerer solcellepaneler til fattige landsbyer i Rwanda. Les mer om prosjektet her: Landsbyfadder.no

© Copyright 2022 - Caravelle-Tours AS - All Rights Reserved

Adresse:
Tor Sørnes Vei 19,
1523 Moss

Telefon:
+47 69 25 19 10

E-post:
post@caravelle-tours.no

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram