Unik rundreise til historiske steder i Nord-Spania

Lasse Bakke

18. – 26. September 2022

En moderne pilgrimsreise gjennom Baskerland, Asturias og Galicia

Opplev Spanias kristne arv langs Jakobsveien til Santiago de Compostela

Reisleder Oddvar Søvik er utdannet teolog fra Menighetsfakultet og var pastor i Kristiansand og Bryne menigheter i Den evangeliske lutherske frikirke. Han har også i flere år vært opptatt av Likkledet i Torino som han selv fikk se i 2010. Senere skrev han en liten bok om det og har holdt foredrag over hele landet om dette forunderlige kledet som stadfester evangelienes beretninger om Jesu død og oppstandelse.

Lasse Bakke er teknisk reiseleder fra Caravelle-Tours.

Velkommen til det nordlige Spania. Dette er regionen med vakre landsbyer, berømte vinregioner, enestående matkultur og flere verdensarvsteder. Vi starter i storbyen Bilbao med Guggenheim-museet, besøker byen Oviedo hvor vi opplever å se Jesu hodeklede bli vist frem i San Salvador katedralen. Vi blir kjent med den spennende historien om hvordan dette kledet ble forflyttet fra Jerusalem, gjennom Nord-Afrika til Spania og opp til byen Oviedo. Her ligger kledet i en sølvkiste i San Salvadro-katedralen. Kledet vises frem tre ganger i året, tredje og siste gang er 21. september. Fra Oviedo fortsetter reisen til Santiago de Compostela og videre til Covarrubias hvor sarkofagen til den norske prinsessen Kristina ble funnet tilfeldig i 1953. Vi avslutter turen med en natt i San Sebastian.

Vi bor på 3 - 4 – stjerners hotell i Bilbao, Oviedo, Santiago de Compostela, Burgos og San Sebastian .

På turen smaker vi på de regionale spesialitetene som pintxos som er den baskiske varianten av tapas sammen med txakolin-hvitvinen.

Rundreisen inneholder varierte historiske innslag. Kultur-, by- og naturopplevelser er sentrale deler i turen.

Guggenheimmuseet sett fra elven Nervion

Dag for dag program

Dag 1 – Søndag 18. september 2022: KRISTIANSAND – AMSTERDAM – BILBAO

Avreise fra Kjevik med KLM  via Amsterdam til Bilbao.
Det blir ca 5 timers venting i Amsterdam. Vi spiser middag på flyplassen. Vi lander sent i Bilbao, buss og guide venter på oss på flyplassen. Kjøretid fra flyplassen til hotellet er i underkant av 30 minutter.
2 overnattinger i Bilbao

Det er mulig å fly fra Oslo, Torp, Stavanger og Bergen!

Måltider inkludert: – / – / M

FLYTIDER MED KLM:
KRISTIANSAND / KJEVIK - AMSTERDAM / SCHIPHOL KL11:35 - 13:10
AMSTERDAM / SCHIPHOL - BILBAO KL 14:20- 16:25

De nest 2 nettene bor vi på:

Hotell Ercilla ****
Calle de Ercilla
48011 Bilba0

http://www.hotelercilla.com/facilities/bermeo-test

Dag 2 – Mandag 19. september 2022: BILBAO

Frokost på hotellet

Møt opp i resepsjonen hvor vi starter vår vandretur som tar oss gjennom gatene i Bilbao. Vi går mot Guggenheim museet og videre langs elven Nervion som renner gjennom Bilbao og ut i Biscayabukta. På turen får vi høre hvordan Bilbao har klart å endre sitt image fra en skitten industriby til å bli en av verdens kulturbyer. Vi avslutter byvandringen i gamlebyen som er kjent for sine mange pintxos barer. Man kan ikke være i Bilbao uten å spise pintxos! Dette er tapasen som du får servert i Nord-Spania. Er det forskjell på pintxos og tapas? Egentlig ikke!
Konseptet er det samme, men råvarene er lokale og kanskje ikke så kjente som de typiske tapasrettene som kjøttboller og kroketter.
Guiden hjelper med å finne gode pintxos barer for lunsj. Hver og en betaler selv. Resten av ettermiddagen er på egen hånd.

Måltider inkludert: F / – / M

Dag 3 – Tirsdag 20. september 2022: BILBAO - ALTAMIRA - OVIEDO

Frokost på hotellet

I dag starter vi reisen mot vest og første stopp blir Altamira, her blir det omvisning med guide og muligheter for å handle og ta bilder.
Altamira er spansk og betyr høy utsikt. Stedet er en grotte som er kjent for sine hulemalerier fra den sene paleolittiske perioden ca 10 000 F.kr .. Bildene består både av tegninger og polykrome malerier, og forestiller forskjellige dyr og menneskehender. Grotten ligger ved byen 30 km vest for byen Santander. Grotten med sine malerier ble i 1985 erklært av UNESCO som et verdensarvsted.

Hulemaleri av Bisonokse fra grotten Altamira

Grotten er om lag 270 meter dyp, og består av en rekke passasjer og hulrom. Hovedpassasjen er mellom to og seks meter høy. Grotten har blitt dannet gjennom forvitring av kalksteinfjellet i Vispieresfjellene.

Vi tar lunsj underveis til Oviedo. Vi ankommer Oviedo på ettermiddagen:

Oviedo er hovedstaden i regionen Asturias.

Oviedo sies å ha blitt grunnlagt av munkene Máximo og Fromestanus i 761. Arkeologer har imidlertid funnet spor etter bosetting allerede i det første århundret. Jakobsveien gikk i sin tid gjennom Oviedo, men fikk sin nåverende rute etter at muslimene ble fortrengt sørover på 1200 tallet. I San Salvadro katedralen i Oviedo oppbevareds Jesu hodeledet også kallt Santo Sudario ( Det hellige sudariet).
Vi sjekker inn på hotellet og på kvelden holder Oddvar Søvik foredrag med tema: HODEKLEDET I OVIEDO, (Joh 20,7) som vi skal se neste dag.

Måltider inkludert: F / - / M

De neste to nettene bor vi på

Ayer Hotel Ramiro ***
C. Federico Garcia Lorca 13
330007 Oviedo

https://www.ayrehoteles.com/en/hotels/ayre-hotel-ramiro/

Dag 4 – Onsdag 21. september 2022: OVIEDO

Frokost på hotellet

Etter frokost går vi over til San Salvador- katedralen og vi blir henvist plasser. Tunge slag fra klokkene i tårnet er starten på messen.

Mot slutten av messen kommer biskopen frem i kordøren og viser oss Hodekledet. Det hersker stor enighet blant forskerne at flekkene på Kledet virkelig er Jesu blod. Det blir anledning til å gå fram og ta det nøyere i øyensyn. En opplevelse.

Jesu hodeklede, Sudariet i Oviedo, er satt inn i ramme.

Etter messen er det egen tid hvor man kan bli kjent med byen.

Etter middagen holder Oddvar Søvik foredrag med tema: TORINO - KLEDET

Måltider inkludert: F / - / M

Dag 5 – Torsdag 22. september: OVIEDO - COVADONGA - SANTIAGO DE COMPOSTELA

Frokost på hotellet.

Tidlig avreise, vi kjører ca 1 ½ time østover til Covadonga, Spanias «Eidsvoll.» På bussen forteller Oddvar Søvik om betydningen av Covadonga i Spanias historie.

 I byens sentrum står basilikaen Santa María la Real. Hele kirken er bygd av rosa kalkstein, og regnes som et av de beste eksemplene på ny-romansk arkitektur fra slutten av 1800-tallet. Kirken er ekstra vakker når tåken dekker deler av veggene slik at du bare ser de rosa tårnene, som skaper en praktfull kontrast til det frodige, grønne landskapet.

Basilikan Santa Maria La real

På plassen foran basilikaen står statuen av Don Pelayo. Statuen ble reist i 1964 til minne om den første kongen av Asturias.

Don Pelayo født ca. 685, død 737 var en adelsmann som grunnla Kongedømmet Asturias. Ved sin seier i slaget om Covedonga startet han gjenerobringen av Spania fra muslimene.

Don Pelayo er symbolet på spansk enhet, og blir regnet som grunnleggeren av det spanske kongdømmet.

Etter omvisningen setter vi oss på bussen og kjører til Santiago de Compostela. En kjøretid på 4 ½ time i flott og variert landskap. Vi kjører tilbake til Oviedo og fortsetter så langs kysten før turen går inn i landet. Vi kjører og gjennom Asturias og Galica. Før vi ankommer  Santiago de Composta har vi gått en til to timer på El Camino - Pilgrimsleden.

Måltider inkludert: F / – / M
 2 overnattinger i Santiago de Compostela

Hotell: Hotel Gelmirez ***

Rua do Horreo 92, 15702
Santiago de Compostela

Dag 6 – Fredag 23. september 2022: SANTIAGO DE COMPOSTELA

Frokost på Hotellet

Historien om byen har en sentral plass i kirkehistorien. I år 813 hevdet en biskop vest i Spania å ha funnet de jordiske restene etter apostelen Jakob, bror av Johannes. En Kirke ble bygget og byen Santiago de Compostela grunnlagt. Etter hvert oppstod pilegrimsveien.
Under dagens by tur blir vi kjent med historien om pilgrimsvandringen og det som skjer når man kommer frem til alteret i katedralen.

En pilgrim ser slutten på sin vandring, her foran katedralen

Måltider inkludert: F / - / M

Dag 7 – Lørdag 24. september 2022: SANTIAGO DE COMPOSTELA - BURGOS

Frokost på hotellet

Tidlig avreise fra hotellet. I dag sitter vi stort sett i bussen på vår reise gjennom variert natur fra fjell til sletter mot hovedstaden i provinsen Kastilla - Leon Burgos. Burgos ble grunnlagt på 800 tallet som en viktig borg i kampen mot Maurerne. Fra 1000 tallet var Burgos kroningsbyen for kongene i Kastilla.

Måltider inkludert: F / - / M

Vi bor vi på:

Hotel Rice Palacio de los Blasones ****

C. de Fernan Gonzales 10
0900 Burgos

https://www.hotelricepalaciodelosblasones.com/en/

Dag 8 – Søndag 25. september 2022: BURGOS - COVARRUBIAS - SAN SEBASTIAN

Frokost på hotellet

Landsbyen Covarrubias ligger 40 km sør Burgos og omfatter ca. 800 bygninger og har idag vel 1000 innbyggere.
Navnet Covarrubias betyr «De lyse hulene» og er en av Spanias best bevarte middelalderbyer. Covarrubias spilte en viktig rolle i spansk middelalder da området 24. november i 978 ble utpekt som et selvstendig len. I 1978 feiret byen sitt 1000 – års jubileet og hovedattraksjonen var avdukingen av Brit Sørensens Kristina-statue, den samme som står på Slottsfjellet i Tønsberg.

Kristina av Tunsberg

Litt bakgrunnshistorie om Prinsesse Kristina:

Kristina ble født i Bergen i 1234 og var datter av Kong Håkon Håkonsson (han som ble reddet av birkebeinerne). På den tiden var Spania fragmentert i forskjellige kongedømmer og fremdeles under muslimsk styre i deler av sør. Kong Alfonso X av provinsen Castilla y Leon anså visst Norge som en viktig potensiell alliansepartner og sendte derfor i 1256 en delegasjon hit for å opprette tettere bånd mellom kongedømmene. Alfonso hadde nemlig flere ugifte brødre og Kristina var høyaktuel som kone til en av dem. Etter noen måneders betenkningstid gikk Håkon med på dette under forutsetning av at Kristina selv kunne velge hvilken bror hun skulle gifte seg med. Kristina og reisefølget forlot Tønsberg i år 1257 og brukte fem måneder på turen ned til Spania. Der giftet hun seg med Felipe, som på den tiden var abbed i Covarrubias. Etter giftemålet i Valladolid ble paret boende i Sevilla helt til Kristina døde av ukjent årsak bare fire år senere. Hun ble gravlagt i Covarrubias og mer eller mindre glemt helt til man under oppussing av kirken i 1953 ved en tilfeldighet åpnet en sarkofag. Der fant man et kvinneskjelett som etter hvert med stor sikkerhet ble identifisert som Kristina.

Fra Covarrubias kjører vi mot kysten til byen San Sebastian og avslutter dagen med en hyggelig middag.

Vi bor en natt på :
Hotel Zinema 7 ****
Sagrada Familia 1
San Sebastian
http://www.astoria7hotelsansebastian.com/

Måltider inkludert: F / - / M

Dag 8 – Mandag 26. september 2022: SAN SEBASTIAN - AMSTERDAM - KRISTIANSAND

Frokost på hotellet

Formiddagen fri til å vandre på den berømte strandpromenaden. Det blir felles lunsj før avreise til flypassen. En kjøretid på ca 1 1/2 time. Turen avslutten ved ankomst Kjevik.

FLYTIDER MED KLM
BILBAO - AMSTERDAM / SCHIPHOL KL 17:15 - 19:20
AMSTERDAM / SCHIPHOL - KRISTIANSAND / KJEVIK KL 21:35 - 23:00

Strandpromenaden i San Sebastian


Pris per person i twin/dobbeltrom kr 24 000

Prisen inkluderer følgende:

– Flybillett med KLM t/r fra Kristiansand – Bilbao via Amsterdam i økonomiklasse
– 1 kolli 23 kg + håndbagasje
– Totalt 8 overnattinger på 3 - 4 stjerners hotell, se innkvartering
– Frokost alle dager
– 7 middager med drikke: vin eller mineralvann
– 1 lunsj med drikke vin eller mineralvann
– inngang Guggenheim museet, Altamira; Covadonga Sancturary
– byvandringsturer med engelsktalende guide i Bilbao, Santiago de Compostela, Covedonga, Covarrubias og San Sebastian
– 2 foredrag av Oddvar Søvik
– All landtransport med egen buss og sjåfør, inkludert transfer mellom flyplass og hotell
– Kost og losji for sjåfør
– Norske reiseledere

– Program og opplegg er skreddersydd for denne gruppen

Enkeltromstillegg: kr 4200

Bindende påmelding, 20% depositum faktureres ved påmelding. Resterende beløp faktureres 8 uker før avreise. Billett og program sendes ut 3 uker før avreise. Vi anbefaler alle å ha egen reiseforsikring evt. avbestillingsforsikring. For at turen skal gå må vi ha 30 påmeldte. På grunn av strenge og korte frister fra hotell og flyselskap oppfordrer vi at dere melder dere så raskt som mulig.

På forespørsel er det mulig å fly KLM fra Oslo, Torp, Stavanger, Bergen, Trondheim og Ålesund til Amsterdam og videre med gruppen til Bilbao. Det er lurt å være tidlig ute med å bestille da kveldsflyene fra Amsterdam ofte er fulle, man må også forvente tillegg i prisen fra KLM vedr. tur / retur fra Bergen, Stavanger, Trondheim og Ålesund.

Vi tar forbehold om at endringer i programmet og flytider kan komme, vi opplyser om evt endringer så fort noe skjer.

For mer informasjon om turen: ta kontakt med oss enten på telefon 69 25 19 10 eller mail lasse@caravelle-tours.no

Fant ingen felt.

Alle må gjøre seg kjent med: Generelle avtale-og bestillingsvilkår for Caravelle-Tours AS

Pilgrimssymbolet, berkefter du er på rett vei!

Caravelle-Tours AS tar sitt samfunnsansvar og støtter solcelleprosjektet til Landsbyfadder, en veldedlig organisasjon som donerer solcellepaneler til fattige landsbyer i Rwanda. Les mer om prosjektet her: Landsbyfadder.no

© Copyright 2022 - Caravelle-Tours AS - All Rights Reserved

Adresse:
Tor Sørnes Vei 19,
1523 Moss

Telefon:
+47 69 25 19 10

E-post:
post@caravelle-tours.no

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram