Tysk kunst

Lasse Bakke

25. februar – 01. mars 2020

Studietur

Foreleser Mette Christina Lund

Tysk kunst har ofte kommet i skyggen av italiensk og fransk kunst, men har spilt en stor rolle i europeisk kunsthistorie. I Berlin lærer du om tysk kunst, påvirkningen den hadde på Norge og Norden og for europeisk kunst generelt fra middelalderen og frem til moderne tid.
For å oppleve tysk kunst er Berlin stedet, med sin fascinerende kombinasjon av design, kunst og kultur; byen har hatt en magnetisk tiltrekningskraft på mennesker med nyskapende ideer gjennom mange år.
Mennesker fra hele verden blir inspirert av det eksperimentelle miljøet her i Berlin. Byen har kunstnerisk frihet, ekstraordinære utstillingsplasser, rimelig leie og globalt nettverk, og sist men ikke minst, et publikum som er interessert og åpne for nye ideer og tanker. 30 år etter murens fall har kreativiteten blitt langt mer enn bare en holdning – den har blitt en av Berlins viktigste økonomiske faktor.

For å oppleve tysk kunst er Berlin byen, med sin fascinerende kombinasjon av design, kunst og kultur; byen har hatt en magnetisk tiltrekningskraft på mennesker med nyskapende ideer gjennom mange år.

Dag for dag program

Dag 1 – Tirsdag 25. februar 2020:

OSLO/GARDERMOEN – BERLIN

Møt opp på Gardermoen 2 timer før flyavgang. Kl. 12.10 setter Norwegian kursen mot Berlin.
Fra flyplassen er det egen buss til hotellet
Ankomst hotellet AMANO rundt kl. 15:30 , innsjekk og felles opplegg på ettermiddagen og kvelden. Vi spiser sen lunch/middag og orienterer oss i nabolaget, eventuelt ser vi på litt arkitektur.

Hotellet ligger ca 5 minutters gange fra Hackescher Markt som ligger i bydelen Mitte. Hackescher Markt er et kulturelt sentrum, trafikknutepunkt og kjent utgangspunkt for Berlins natteliv.

Flyavgang med Norwegian

25. Februar Oslo / Gardermoen – Berlin / Schönefeld kl. 12:10 – 13:45
Hotell AMANO – 3 stjerners
Auguststrasse 43
BERLIN

www.amanogroup.de

Dag 2 – Onsdag 26. februar 2020:

BERLIN

Frokost

Dagstur til Potsdam med egen buss og guide. Møt opp i resepsjonen kl. 09:50 og kl. 10:00 setter vi kursen mot Potsdam som er hovedstaden i delstaten Brandenburg. Byen grenser til Berlins sørvestlige del og ligger i et elve- og innsjølandskap ved elven Havel.

Potsdam ble antagelig grunnlagt allerede i det 10. århundre og forble en ubetydelig landsby inntil kurfyrste Fredrik Vilhelm i 1660 gjorde byen til sin residens.
Den prøyssiske kong Fredrik den store bygde flere slott i området, hvor slottet Sanssouci (uten sorger) er det mest kjente av dem. I årene 1745–1747 oppført kongen et lite sommerslott i rokokko hvor han kunne trekke seg tilbake og drive med litt enkelt landbruk, basert på egne planer. Bygningen ligger på toppen av en åskam, vendt mot sør og med en stor terrasse mot hagen.

Det er omvisning i slottet Sanssouci med tillatelse å ta bilder. I løpet av dagen spiser vi lunsj i en av byens historiske restauranter og sightseeing i Potsdam.

Til dere som er interessert i 2.verdenskrigshistorie:

Potsdam var byen for Potsdamkonferansen mellom de allierte. På slottet Cecilienhof møttes Josef Stalinn, Winston Churchilll (senere Clement Attleee) og Harry S. Trumann for å diskutere hvordan det okkuperte Tyskland skulle deles!

Dag 3 – Torsdag 27. februar 2020:

BERLIN

Frokost

Vi samles i resepsjonen og tar oss til Charlottenburg-Wilmersdorf som er den fjerde av Berlins tolv bydeler. Charlottenburg-Wilmersdorf regnes i dag som et tidligere borgerlig boligområde. Her skal vi brukeformiddagen i Käthe Kollwitzmuseet . Museet har en av de største samlinger av verker av kunstneren Käthe Kollwitz.

Käthe Kollwitz er blant de mest betydningsfulle tyske kunstnere på 1900-tallet. Kollwitz lagde tegninger, litografier, kobber- og trestikk.Hun var også billedhugger.
Hennes arbeid var et uttrykk for menneskets tilstand, og krigens bitre vilkår i løpet av den første halvdelen av 1900-tallet. Hennes empati lå hos de mindre heldige, de ulykkelige og de skadelidende som er vist i hennes ikoniske verker. Hun startet i naturalismen og utviklet seg mot ekspresjonismen. Hun var født 8. Juli 1867 og døde 22. april 1945.

Etter lunsj fortsetter gruppen til Brücke-Museum som ligger i bydel Steglitz-Zehlendorf. Museets samling inneholder ca 400 malerier, skulpturer og flere tusen tegninger, akvareller og grafiske blad av kunstnere som tilhørte gruppen Die Brücke i Dresden.
Die Brücke – betyr broen- var en tysk kunstnergruppe som ble grunnlagt i Dresden i 1905 av en gruppe arkitekturstudenter. De mest sentrale medlemmene er de vi forbinder med ekspresjonismen i første halvdel av 1900-tallet; Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel, Karl Schmidt-Rottluff, Emil Nolde og Max Pechstein.

Die Brücke var en ekspresjonistisk kunstnergruppe, og deres mål var å lage en bro mellom tradisjonell tysk nyromantisk maleri og moderne ekspresjonistisk maleri. De var den ene av to tyske grupper av malere som var viktig for ekspresjonismen, den andre var Der Blaue Reiter som ble grunnlagt i München i 1911.

Verkene som medlemmene i Die Brücke lagde var preget av et lineært og rytmisk formspråk, og en forenkling av form og farger. De brukte sterke farger og var påvirket av primitivismen.
Die Brücke ble formelt oppløst i 1913.
De fleste arbeidene deres som var i tysk eie ble erklært som entartete kunst i 1935, beslaglagt og i mange tilfeller ødelagt av nazistene. Den tyske stat har i de senere år kjøpt inn verker fra samlere i forskjellige land, og har fått bygget et eget museum for samlingen: Brücke-Museum

Dag 4 – Fredag 28. februar 2020:

BERLIN

Frokost

Vi går over til Museumsinsel og bruker dagen her. Museumsinsel er Berlins eldste og mest kjente museumskompleks, og ligger på Spreeinsel i sentrum av byen. Der er Pergamonmuseet, Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie og Bodemuseum. I tilknytning til museene ligger dessuten Berliner Dom og Lustgarten. Museumsinsel er verdens største museumskompleks og finnes på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Dag 5 – Lørdag 29. februar 2020:

BERLIN

Frokost

Vi fortsetter på Museumsinsel og avslutter ettermiddagen med byvandring i Berlin med fokus på arkitektur; kanskje besøker vi Charlottenburg-slottet om vi får tid.

Dag 6 – Søndag 01. mars 2020:

BERLIN – OSLO / GARDERMOEN

Frokost

Utsjekk fra hotellet

Kl. 11:30 avreise i egen buss til flyplassen Schônefeld.

Flyavgang med Norwegian:
01.mars Berlin / Schönefeld – Oslo / Gardermoen kl. 14:25 – 16:05

Turen avsluttes ved ankomst Gardermoen.

Det tas forbehold om endringer i dagsprogrammet i forhold til uforutsette åpningstider. Vi kommer også til å se monumenter underveis som ikke står oppført i programmet – vi er tross alt i Berlin hvor man trenger ca. 6 liv for å få med seg alt.

Det legges inn kaffe/vin/mat-pauser underveis og dere oppfordres til å si ifra når dere er tørste/sultne.

På vei til og fra det oppsatte program kommer vi også til å se steder vi stopper opp ved. Det kan også forekomme små endringer i oppsatte program, men dette er hovedrisset. Erfaringsmessig blir man noen ganger mer enn mettet av inntrykkene; da kan det være nyttig å foreta noen forandringer på sparket. Jeg oppfordrer alle til å si klart i fra når nok er nok og be om en kaffe/vin/matpause.

Med vennlig hilsen

Mette Christina Lund

Pris per person i twin/dobbeltrom kr 12 500

Prisen inkluderer følgende:

– Flybillett med Norwegian t/r Oslo/Gardermoen – Berlin/Schönefeld i økonomiklasse.
– 2kolli 20 kg + håndbagasje
– Busstransport fra flyplassen til Hotel AMANO t/r
– Totalt 5 overnattinger på 3- stjerners hotell inkludert frokost hver dag

Hotel AMANO- 3 stjerners
Auguststrasse 43
10119 BERLIN

– Dagstur til Potsdam i egen buss og engelsktalende guide
– Inngang Slottet Sanssouci inkl. audio guide og fototillatelse
– 3 retters lunch i Potsdam inkl. drikke
– Undervisning i 5 dager
– Kost og losji for reiseleder

Spesielt for denne turen:

– Program og opplegg skreddersydd for denne gruppen
– Inngang på oppsatte museer ikke inkludert
– Måltider inkludert: frokost i 5 dager og 1 lunsj i Potsdam

Enkeltromstillegg kr 3500 for 5 netter

Bindende påmelding, 20% depositum faktureres ved påmelding. Resterende beløp faktureres 6 uker før avreise. Billett og program sendes ut 3 uker før avreise. Vi anbefaler alle å ha egen reiseforsikring evt. avbestillingsforsikring. Turen går. På grunn av strenge og korte frister fra hotell og flyselskap oppfordrer vi at dere melder dere så raskt som mulig.

For mer informasjon og påmelding ta kontakt med Caravelle-Tours enten på mail: lasse@caravelle-tours.no eller tlf. 69 25 19 10
Vi tar forbehold om at endringer i programmet og flytider kan komme, vi opplyser om eventuelle endringer.

Caravelle-Tours AS tar sitt samfunnsansvar og støtter solcelleprosjektet til Landsbyfadder, en veldedlig organisasjon som donerer solcellepaneler til fattige landsbyer i Rwanda. Les mer om prosjektet her: Landsbyfadder.no

© Copyright 2022 - Caravelle-Tours AS - All Rights Reserved

Adresse:
Tor Sørnes Vei 19,
1523 Moss

Telefon:
+47 69 25 19 10

E-post:
post@caravelle-tours.no

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram