Telemarkskanalen

Lasse Bakke

 

Dagstur fra Moss

Arrangør: Vera Strøm og Caravelle - Tours AS

 

 

 

I hundrevis av år var vann og elver veien folk i Telemark brukte når de reiste, og når de frakta varer. Da telemarkingene bygde kanaler på 1800-tallet, gjorde de denne vannveien eklere, raskere og billigere å bruke. Samtidig bygde de dammer for å kontrollere vannet når det var flom.

Vår Kanaltur er en historisk reise gjennom hva natur og arbeidskraft fra mennesker og hester har skapt sammen.

Oppmøte på kaia i Moss

Turen starter med oppmøte på fergekaien i Moss. Vi tar fergen over til Horten og går på bussen der. Så fortsetter vi i bussen til Vrangfoss i Telemark og har lunsj i den gule slusemesterboligen som stod ferdig samtidig med sluseanlegget i 1892. Boligen er i to etasjer og var bygd for to familier. I tillegg var det kombinert postkontor og kontor for slusemesteren, der det var telefon. For mer enn hundre år siden benyttet turistene seg gjerne av telefontilbudet. Kanskje måtte det ringes for å bestille hotellrom for reisen videre. Det var vanlig at turistene gikk av båten i Eidsfoss sluser og spaserte til Vrangfoss for å strekke på beina. Da var det nok mange som tok turen innom postkontoret og fikk kjøpt seg et prospektkort fra det storslagne anlegget.

Slusemesterens Veranda i Vrangfoss. Her servers lunsj!

Nå er slusemesterens veranda og den gamle mesterleiligheten serveringssted og vi blir servert en lunsjtallerken. I de gamle stuene henger bilder av kanalbåter og sluseanlegg med forklarende tekster. På stedet er det et lite kanalmuseum for dem som ønsker mer informasjon om Vrangfoss og kanalen.

Like nedenfor slusemesterens hus ser vi slusene som er Telemarkskanalens største sluseanlegg med fem kamre og en løftehøyde på 23 meter. Båtene bruker 45 minutter på slusingen opp og ned, og i høysesongen fra juli til august sluses to rutebåter samtidig. Det sluses småbåter før, etter og innimellom rutebåtene, men kanalbåtene har alltid fortrinnsrett.

Vrangfoss sluser med fem kamre

Etter lunsj fortsetter vi til Lunde sluse og går om bord i M/S Henrik Ibsen og fortsetter turen ned til Skien. Sluseanlegget ligger i elva Straumen ved tettstedet Lunde i Nome kommune. Den har ett slusekammer med en løftehøyde på tre meter. Anlegget står fremdeles som da det ble bygget. Slusekammeret er utført i hogd stein, og sluseportene er i tre og åpnes med håndkraft. Slusetiden er beregnet til ca. femten minutter.

På turen ned til Skien krysser vi Nome vannet før M/S Henrik Ibsen skal ned de fem sluse kamrene ved Vrangfoss sluse og etter Ulefoss sluse kommer båten inn i innsjøen Norsjø, som betyr den smale innsjø. Norsjø er drikkevannskilde for kommunene Skien og Nome. Gjennom generasjoner har det vært tømmerfløting ned Skiensvassdraget som ender i Skien. Her ble tømmer sendt ut i verden eller har blitt til trelast ved sagene, slipt til tremasse ved tresliperiene eller blitt til papir i papirfabrikkene.

Ca 1 time før ankomst Skien blir det servert baguetter om bord til gruppen. Når M/S Henrik Ibsen ligger vel fortøyd i Skien havn går vi over til bussen. Busstur tilbake til Horten og her går vi på fergen til Moss. Turen avsluttes ved ankomst Moss.

Program tirsdag 01. juni 2021

Kl. 08:00 Oppmøte på fergekaia i Moss

Kl. 08:30 Fergeavgang til Horten
Kl. 09:15 Ankomst Horten, vi går av fergen over til ventende buss

Kl. 09:30 Reiser vi fra Horten mot Vrangfoss til Slusemesterens Veranda, kjøretid ca 2 timer

Kl. 11:30 Lunsj på restaurant Slusemesterens Veranda. Det serveres en lunsjtallerken og kaffe.

kl. 12:45 Avreise til Lunde sluse hvor vi venter på M/S Henrik Ibsen ankomst. Kjøretid ca 15 minutter
kl. 13:25 Vi går om bord M/S Henrik Ibsen mot Skien
kl. 16:00 Servering av baguetter til gruppen

kl. 17:30 Ankomst Skien hvor bussen venter og kjører oss til Horten. Forventet ankomst Moss fergekai ca kl. 19:00

Pris 1780

Prisen inkluderer:
Buss fra Horten til Vrangfoss/Lunde sluse og Skien til Horten
Lunsj tallerken på Slusemestrenes Veranda, inkludert Kaffe
M/S Henrik Ibsen Telemarkskanalen fra Lunde sluse til Skien
Baguette  servering på etter middagen
Fergen Moss - Horten t/r er gratis

Vi gjør oppmerksom på at Caravelle - Tours forholder seg korrekt til myndighetenes instrukser vedrørende covid-19. Det gjelder munnbind, antibak og seteplassering i bussen med mer.

For mer informasjon og påmelding bruk skjemaet nedenfor eller kontakt Vera Strøm på tlf. 920 24 338 Caravelle - Tours på tlf. 69 25 19 10
Vi tar forbehold om at endringer i programmet kan komme.

Bli kjent med Caravelle-Tours, klikk på linken under:

Om Oss

Les reisehistoriene til journalist Johanna Podhorny, klikk på linken under:

Historier

Flere reiseideer i reisemagasinet King Goya

Caravelle-Tours AS tar sitt samfunnsansvar og støtter solcelleprosjektet til Landsbyfadder, en veldedlig organisasjon som donerer solcellepaneler til fattige landsbyer i Rwanda. Les mer om prosjektet her: Landsbyfadder.no

© Copyright 2020 - Caravelle-Tours AS - All Rights Reserved

Adresse:
Tor Sørnes Vei 19,
1523 Moss

Telefon:
+47 69 25 19 10

E-post:
post@caravelle-tours.no

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram