Napoli, Paestum og Pompeii

Lasse Bakke

18. – 23. oktober 2022

Kunsthistorietur

Foreleser:  Mette Christina Lund

Napolibukta var i antikken de velstående romernes riviera; området bød på både godt klima og et eldre kulturlandskap fra tiden da grekerne koloniserte området. I år 79 e.Kr. hadde vulkanen Vesuv et utbrudd som dekket store deler av dette området for fremtiden, før man på 1700-tallet begynte utgravninger der, som man fortsatt holder på med i dag – spesielt i byene Herculaneum og Pompeii. De store dannelsesreisene, The Grand Tour, som den kulturinteresserte overklassen i Europa foretok på 17- og 1800-tallet gikk, foruten til andre sentrale nord-italienske byer, ofte til Napoli – der hadde etruskerne og grekerne vært, normannerne og spanjoler – byen var en smeltedigel av forskjellige folkeslag og mange kunstnere reiser dit for å oppleve det autentiske Italia. Musikklivet blomstret, arkeologiske utgravninger pågikk og man kunne til og med bestige Vesuv.

Vi skal reise i noen av disse fotsporene og besøke Herculaneum og Pompeii, se de flotte greske templene i Paestum og vandre litt gatelangs i Napoli, besøke noen kirker og blant annet se den fantastiske barokkunstneren Caravaggio som var i eksil der en periode.

Napolis historiske sentrum er innført på UNESCOs liste over verdensarven.


"Folkelivet er veldig livlig, typisk napolitansk med barer og pizzeriaer samt håndverkere i de trange gater"

Dag for dag program

Dag 1 – Tirsdag 18. oktober

OSLO/ GARDERMOEN – MÜNCHEN - NAPOLI

Vi starter turen på Gardermoen og anbefaler å møte opp minst 1 1/2 time før avgang. Kl. 11:35 er flyavgangen til Napoli med flybytte i München.

Vi lander i Napoli kl. 16:45. Det er egen buss til Hotel Albergo del Golfo.
Hotellet ligger sentralt i den historiske delen av Napoli, ca 1 km fra Teatro San Carlo og det kongelig slott.

Flyavgang med Lufthansa:
Oslo/Gardermoen – München kl. 11:35 – 13:50, München - Napoli kl. 15:10 - 16:45

Hotell: Albergo del Golfo 3 stjerners
Adresse: Via Sedile di Porto 28, Napoli
Telefon: + 39 0815276395
www.albergodelgolfo.com

Gresk tempel fra Paestum

Dag 2 – Onsdag 19. oktober

NAPOLI - PAESTUM - NAPOLI

Frokost fra kl. 07:00 – 10:00

I dag er det heldagsutflukt til den gresk - romerske byen Paestum. Fra Napoli er det en ca 1 1/2 time i bussen. Ved ankomst til den arkeologiske parken møter vi stedets guide som viser oss de greske templene og museet.

De viktigste trekkene ved stedet i dag er de stående restene av tre templer i dorisk stil, datert til første halvdel av 500-tallet f.Kr. Dette er blant de best bevarte greske templer fra antikken som er bevart for oss i dag. Det er også et romersk Forum der, som trolig er bygget over grekernes agora. Paestum er også kjent for sine malte graver fra grekernes tid i området, som kanskje forteller oss noe om hvordan grekerne forestilte seg livet etter døden.

Byen Paestum dekker et område bestående av omtrentlig 120 hektar. Det er kun de 25 hektar som dekker de tre templene som har blitt undersøkt. De andre 95 hektar består av privat land og har således ikke blitt gravet ut. Byen er omgitt av en forsvarsmur som fortsatt står.

Felles lunsj på Tverna Penta som ligger ca 40 minutter fra Paestum. Sted er en bøffelgård som ligger nord for Paestum.

Fra Pompeii

Dag 3 – Torsdag 20. oktober

NAPOLI - POMPEII - HERCULANEUM - NAPOLI

Frokost kl. 07:00—10:00

I dag er det heldagsutflukt til de godt bevarte romerske byene Pompeii og Herculaneum. Etter ca 40 minutter i bussen ankommer vi Pompeii og møter lokalguiden som viser oss rundt i ca 3 timer. Etter omvisningen har vi felles lunsj for så å fortsette til Herculaneum. I Herculaneum lå rikmanns villaene med utsikt over den vakre kysten. I motsetning til byen Pompeii var Herculanum stedet man slappet av og nøt livet. Bygningene var bygget av bedre materialer som f. eks i  marmor.

Nede ved vannet fant man i noen bygninger over 250 personer som søkte beskyttelse fra vulkanutbruddet. De ventet på å bli reddet havveien, men hjelpen kom aldri.

Foruten byenes egen historie, og ikke minst deres tragiske endelikt, så er de begge fantastiske vitnesbyrd over hvordan man levde rundt middelhavet i antikken, - man trer rett inn i deres hverdagsliv og ser tavernaene, bakeren som kvernet kornet, de flotte bolighusene med sine malte interiører og får et innblikk i deres religiøse liv.

Middag på egen hånd.

Dag 4 – Fredag 21. oktober

NAPOLI

Frokost   kl. 07:00—10:00

I dag skal vi besøke Napolis arkeologiske museum,  på italiensk Museo Archeologico Nazionale di Napoli. Museet har store samlinger med arkeologiske objekter fra byene Pompeii, Stabiae og Herculaneum, men også fra andre steder i Italia. Samlingen inneholder kunstobjekter av svært høy kvalitet og vi skal se flotte skulpturer og mosaikker fra antikken – den berømte Farnesesamlingen befinner seg der – det samme gjør Aleksandermosaikken,

Museet regnes som det viktigste arkeologiske museet i Italia, hvor vi ser alt fra enkle menneskers gjenstander til de store praktverkene fra romersk keisertid.

Lunsj og middag på egen hånd

Syk ung Baccus, malt av Caravaggio

Dag 5 – Lørdag 22. oktober

NAPOLI

Frokost kl. 07:00—10:30

Maleren Caravaggio, kjent for sine dramatiske malerier, flyktet til Napoli fra Roma etter at han hadde drept en mann i en sverdduell. Napoli var på denne tiden uten for Romas rettslige område, men også der kom han i trøbbel etter hvert. Til tross for dette, samt en tur til både Malta og Sicilia, så malte han noen av sine mest sentrale verker i byen for svært prominente oppdragsgivere. Han øvet også stor innflytelse på spansk maleri i forbindelse med oppholdet i Napoli siden byen på denne tiden var under spansk kontroll som Kongeriket Napoli. Til tross for sin evne til stadig å havne i trøbbel, så har knapt noen maler øvet så stor innflytelse på maleriet i barokken som Caravaggio har med sin sterke realisme og dramatiske lyseffekter.

I dag blir det vandringer Caravaggios fotspor hvor vi ser Il Martirio di Sant'Orsola, le Sette Opere di Misericordia og La Flagellazione di Cristo - vi skal også studere andre kunstnere og arkitektur.

Lunsj og middag på egen hånd.

Dag 6 – Søndag 23. oktober

NAPOLI - MÜNCHEN - OSLO

Frokost.

Etter frokost kan man bruke de siste timene på egen hånd.

Avgang til flyplassen kl. 15:00

Flyavgang med Lufthansa:

Napoli - Frankfurt kl. 17:20 - 19:00, Frankfurt - Oslo/Gardermoen kl. 20:05 - 22:15

Turen avsluttes på Gardermoen.

Pris per person i twin/dobbeltrom kr 14 950 ,-

Prisen inkluderer følgende:

Flybillett  Oslo/Gardermoen – Napoli  t/r med Lufthansa i økonomiklasse, flybytte i München og mat kjøpes om bord

1 kolli 23 kg + håndbagasje

Hotell 18. – 23. oktober 2022:
Hotell: Albergo del Golfo i 3 stjerners 5 netter

Frokost inkludert hver dag

Busstransfer:
18. oktober Napoli flyplass til hotellet
19. oktober Buss hel dag til Paestum
20. oktober Buss hel dag til Pompeii og Herculanum
23. oktober Hotellet – Napoli flyplass

Innganger til følgende museer:

Paestum, Pompeii og Herculanum

Lokalguider i Paestum, Pompeii og Herculanum

19. og 20. oktober lunsj inkludert

19. og 20. oktober headset til alle

Byskatt på 3 euro 5 dager

Undervisning med foreleser Mette Christina Lund

Ikke inkludert:
Måltider som ikke står i programmet
Inngang til museer som ikke er inkludert i prisen.

Spesielt for denne turen:

Programmet og opplegget er skreddersydd for turens teama med foreleser Mette Christina Lund.

Enkeltromstillegg  kr 2400  dobbeltrom brukt som enkeltrom for 5 netter

Flytidene med Lufthansa:

18. oktober: Oslo/Gardermoen – München     kl. 11:35 – 13:50 LH 2453
18. oktober: München - Napoli       kl. 15:10 - 16:45 LH 1878

23. oktober: Napoli - München kl. 17:35 - 19:15 LH 1879
23. oktober: München - Oslo/Gardermoen kl. 20:05 - 22:15 LH 2456

Hotell:
Albergo del Golfo 3 stjerners
Via Sedile di Porto 23 Napoli
Napoli
Telefon: + 3
9 081 428 8138
www.albergodelgolfo.com

Bindende påmelding, 20% depositum faktureres ved påmelding. Resterende beløp faktureres 6 uker før avreise. Billett og program sendes ut 3 uker før avreise.  På grunn av strenge og korte frister fra hotell og flyselskap oppfordrer vi at dere melder dere så raskt som mulig.

Alle må ha egen reise – og avbestillingsforsikring.

Ved bekreftelse sender Caravelle – Tours vilkårene for turen.

Gode sko er viktig. Verdisaker: Der det er mange turister er det også lommetyver! Ikke bær alle verdisaker/penger på deg til enhver tid. Bruk gjerne hotellenes safer. Mye kontanter på ett sted er aldri lurt. Vit alltid hvor du har pass og bankkort.

La dyre smykker bli hjemme.

Underveis i det oppsatte programmet kommer vi også til å se steder vi stopper opp ved.

Det kan forekomme endringer i det oppsatte programmet, eller andre hendelser som er utenfor vår kontroll. Alle må tegne egen avbestillings- og reiseforsikring.

Med vennlig hilsen

Mette Christina Lund

Vulkanen Vesuv

Alle reisende til Italia må kunne vise et gyldig EU-covidpass som viser enten at man er fullvaksinert, med siste dose satt for ikke mer enn ni måneder siden, at man har hatt covid-19 de siste seks månedene, eller at man har tatt en covid-19-test (48 timer før innreise med hurtigtest og 72 før innreise med PCR-test).

For nordmenn er pass eller norsk id-kort eneste gyldige reisedokument. Selv om du kan komme deg inn i Italia uten pass/norsk id-kort (ingen passkontroll i Norge ved utreise), kreves gyldig reisedokument ved utreise. Pass/norsk id-kort må også vises ved innsjekking på hoteller i Italia. Nødpass er godkjent for innreise til Italia. Pass/id-kort gyldig for utreise må alltid medbringes for å kunne identifisere seg i Italia.

Alle reisende til Italia må i tillegg fylle ut http://EU Digital Passenger Locator Form

For mer informasjon og påmelding ta kontakt med Caravelle Tours:  
e-post lasse@caravelle-tours.no eller tlf. 69 25 19 10
Vi tar forbehold om at endringer i programmet og flytider kan komme, vi opplyser om eventuelle endringer

Caravelle-Tours AS tar sitt samfunnsansvar og støtter solcelleprosjektet til Landsbyfadder, en veldedlig organisasjon som donerer solcellepaneler til fattige landsbyer i Rwanda. Les mer om prosjektet her: Landsbyfadder.no

© Copyright 2022 - Caravelle-Tours AS - All Rights Reserved

Adresse:
Tor Sørnes Vei 19,
1523 Moss

Telefon:
+47 69 25 19 10

E-post:
post@caravelle-tours.no

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram