Kulturreise i Baskerland og Festivalen – Notas de Noruega – i Covarrubias

Lasse Bakke

02. – 09. oktober 2019

Kulturreise i Baskerland og Festival Notas de Noruega med reiseklubben Smak og Behag

Opplev Spanias gourmetregion, hvor kultur og arkitektur blomstrer!

Velkommen til det nordlige Spania. Dette er regionen med vakre landsbyer, berømte vinregioner, enestående matkultur og flere verdensarv. Vi starter i storbyen Bilbao med Guggenheim-museet, reiser videre til Covarrubias hvor sarkofagen til Prinsesse Kristina ble funnet tilfeldig i 1953. Her skal vi delta på festivalen ” NOTAS DE NORUEGA” som er til minne om Prinsessen. Vi avslutter turen med 2 netter i San Sebastian hvor vi blant annet arrangerer kokkekurs!

Vi bor på 4 – stjerners hotell i Bilbao og San Sebastian og Parador i Lerma

Selve landsbyen Covarrubias ligger 40 km sør Burgos og omfatter ca. 800 bygninger og har idag vel 1000 innbyggere.

I Covarrubias har det bodd mennesker helt fra førhistorisk tid. Landsbyens navn betyr «De lyse hulene» og byen er en av Spanias best bevarte middelalderbyer. Covarrubias spilte en viktig rolle i spansk middelalder da området 24. November i 978 ble utpekt som et selvstendig len. I 1978 feiret byen sitt 1000 – års jubileet og hovedattraksjonene var avdukingen av Brit Sørensens Kristina-statue, den samme som står på Slottsfjellet i Tønsberg.

På turen smaker vi på de regionale spesialitetene som pintxos som er den baskiske varianten av tapas sammen med txakolin-hvitvinen. På det kulinariske programmet står også vingårdsbesøk og gårder for ost- og siderproduksjon i Rioja-området.

Turopplegget presenterer varierte vinsmakings-seanser og vinopplevelsene knyttet til ulike kulturelle- og gastrono-miske settinger. Kultur-, by- og naturopplevelser vil også stå sentralt.

Dag for dag program

Dag 1 – Onsdag 02. oktober: OSLO – PARIS – BILBAO

Vi møtes på Gardermoen ved automatene til Air France & KLM. Vi flyr via Paris og lander på Bilbao flyplassen kl. 17.20. Her står vår blide svenske reiseleder og ønsker oss velkommen til Baskerland. Fra flyplassen kjører vi i egen buss til sentrum hvor hotellet vårt ligger, en kjøretur på ca 20 minutter. Vi sjekker inn og har middag i hotellets restaurant Bermeo.

Måltider inkludert: – / – / M

De neste 3 nettene bor vi på:

Hotell Ercilla ****
Calle de Ercilla
48011 Bilba0

Dag for dag program

Dag 1 – Onsdag 02. oktober: OSLO – PARIS – BILBAO

Vi møtes på Gardermoen ved automatene til Air France & KLM. Vi flyr via Paris og lander på Bilbao flyplassen kl. 17.20. Her står vår blide svenske reiseleder og ønsker oss velkommen til Baskerland. Fra flyplassen kjører vi i egen buss til sentrum hvor hotellet vårt ligger, en kjøretur på ca 20 minutter. Vi sjekker inn og har middag i hotellets restaurant Bermeo.
Måltider inkludert: – / – / M
De neste 3 nettene bor vi på:

Hotell Ercilla ****
Calle de Ercilla
48011 Bilba0
http://www.hotelercilla.com/facilities/bermeo-test

Dag 2 – Torsdag 03. oktober: BILBAO

Frokost på hotellet.

Møt opp i resepsjonen hvor vi starter vår vandretur som tar oss gjennom gatene i Bilbao. Vi går mot Guggenheim museet og videre langs elven Nervion som renner gjennom Bilbao og ut i Biscayabukta. På denne turen får vi høre hvordan Bilbao har klart å endre sitt image fra en skitten industriby til å bli en av verdens kulturbyer. Vi avslutter byvandringen i gamlebyen som er kjent for sine mange pintxos barer. Man kan ikke være i Bilbao uten å spise pintxos! Dette er tapasen som du får servert i Nord-Spania. Er det forskjell på pintxos og tapas? Egentlig ikke. Konseptet er det samme, men råvarene er lokale og kanskje ikke så kjente som de typiske tapasrettene som kjøttboller og kroketter. Dessuten brukes alt fra dyret
Guiden hjelper til med å finne gode pintxos barer for lunsj. Hver og en betaler selv. Resten av ettermiddagen er på egen hånd.
Middag i kveld er på restaurant DESPENSA DEL ETXANOBE* med en MICHELIN-stjerne!

https://ladespensadeletxanobe.com/ – Gangavstand fra hotellet ca 7 minutter

Måltider inkludert: F / – / M

Dag 3 – Fredag 04. oktober: BILBAO

Frokost på hotellet

I dag går vi over til Guggenheim museet, her går vi rundt på egen hånd. Museet åpnet i oktober 1997 og var et resultat av mange års planlegging Baskiske myndigheter hadde lenge ønsket å revitalisere Bilbao som en europeisk kultur by. Arkitekten for museet er amerikaneren Frank O. Gehry. Etter besøket tar vi trikken opp til Bibaos mest kjent restaurant for lunsj Victor Montes, her har de fleste berømte personer avlagt et besøk og nå er det vår tur! www.victormontes.com Man kommer seg tilbake til hotellet på egen hånd.
Middag i kveld er på restaurant Marinela. www.restaurantmarinela.com Vi går til restauranten!

Måltider inkludert: F / L / M

Dag 4 – Lørdag 05. oktober: BILBAO – LERMA

Frokost på hotellet.

Utsjekk fra hotellet og avreise i egen buss til Lerma. Vi kjører sørover og første stopp er saltdalen Sainas de Añana. Her har det vært saltproduksjon 6500 år tilbake. Saltet kommer opp fra jorda og renner gjennom menneskelagde salt basseng. Mange gourmetrestauranter har egne saltbasseng for saltproduksjon til sin restaurant. Her blir det omvisning og muligheten til å kjøpe salt.

La Rioja er Spanias mest kjente vinområde, men som reisemål er denne nord-spanske regionen ennå en uoppdaget destinasjon for de aller fleste nordmenn.

Inneklemt mellom tre fjellkjeder ligger Spanias minste region på fastlandet, La Rioja. Et variert og spennende område, med vinåkrer og fjellområder, elveleier og skianlegg.
La Riojas beliggenhet i ly av fjellkjedene, med elven Ebro som bukter seg gjennom landskapet, klimaet og det rike jordsmonnet har bidratt til at viner fra La Rioja tilhører verdensklassen – gjerne omtalt som Spanias svar på Bordeaux og Burgund. I landsbyene finnes fortsatt tradisjonsrike bodegaer i kjellerne i innbyggernes boliger, mens det over tid har utviklet seg større vinsentrum, som langs den gamle jernbanen i Haro. Så vi starter vår vinreise nettopp her, hos en av de større, historiske, familiedrevne bodegaene; CVNE. Her blir det omvisning og lunsj.

Bare så det er sagt:
Det var franskmennene som lære de fattige bøndene i Riojaområdet å produsere god vin!

Ut på ettermiddagen ankommer vi Parador de Lerma, nå blir det tid til å slappe av før vi drar til Covarrubias på kvelden og deltar på Olavsmiddagen. Denne helgen er det festivalen ” Notas de Noruega” som er til minne om Prinsesse Kristina. Middagen begynner kl. 22.00 og vi regner med å være tilbake på Paradoren etter midnatt.

Måltider inkludert: F / L / M

De 2 neste nettene bor vi på:
Parador de Lerna ****
Plaza Mayor 1 Lerma Burgos

Dag 5 – Søndag 06. oktober: LERMA– COVARRUBIAS – LERMA

Frokost på Paradoren.

På grunn av festivalen denne helgen er det eget program i Covarrubias. Vi starter avreisen kl. 09.30 fra Lerma og møter Øyvind Fossan som er leder for Kristina stiftelsen. Han skal fortelle oss om Covarrubias og Prinsesse Kristina i ca 1 time fra kl. 10.00 til kl. 11.00. Deretter er det konsert med Susanne Wolf i Stiftelseskirken. Det er mye som skjer i byen i dag så vi anbefaler alle å gå rundt i byens lille sentrum etter konserten. Lunsj på egen hånd. Vi setter kursen tilbake til Lerma kl. 15.00. Før middagen på Paradoren kan man bruke stedets fasiliteter eller besøke den vesle landsbyen Lerma. (restauranten på paradoren har i flere steder fått karakteren EXSELENT).

Måltider inkludert: F / – / M

NB! Programmet for NOTAS DE NORUEGA er per dags dato ikke ferdig laget, blir det endringer i oppsatt program informerer Caravelle – Tours om det! informerer Caravelle -om det!

Litt bakgrunnshistorie om Prinsesse Kristina:

Kristina ble født i Bergen i 1234 og var datter av Kong Håkon Håkonsson (han som ble reddet av birkebeinerne). På den tiden var Spania fragmentert i forskjellige kongedømmer og fremdeles under muslimsk styre i deler av sør. Kong Alfonso X av provinsen Castilla y Leon anså visst Norge som en viktig potensiell alliansepartner og sendte derfor i 1256 en delegasjon hit for å opprette tettere bånd mellom kongedømmene. Alfonso hadde nemlig flere ugifte brødre og Kristina var høyaktuelt konemateriale. Etter noen måneders betenkningstid gikk Håkon med på dette under forutsetning av at Kristina selv kunne velge hvilken bror hun skulle gifte seg med.Kristina og reisefølget forlot Tønsberg i år 1257 og brukte fem måneder på turen ned til Spania. Der giftet hun seg med Felipe, som på den tiden var abbed i Covarrubias. Etter giftemålet i Valladolid ble paret boende i Sevilla helt til Kristina døde av ukjent årsak bare fire år senere. Hun ble gravlagt i Covarrubias og mer eller mindre glemt helt til man under oppussing av kirken i 1953 ved en tilfeldighet åpnet en sarkofag. Der fant man et kvinneskjelett som etter hvert med stor sikkerhet ble identifisert som Kristina.

Dag 6 – Mandag 07. oktober: LERMA – SAN SEBASTIAN

Frokost på Paradoren.

I dag setter vi kursen tilbake til kysten mot San Sebastian. På veien stopper på en bondegård som produserer meieriprodukter, de er kjent for sin osteproduksjon. Det blir ostesmaking og lunsj.
Vi ankommer byen San Sebastian på ettermiddagen og sjekker inn på Hotell San Sebastian. Kveldens middag blir servert i hotellets restauranten. Etter middagen kan man gå ned til strandpromenaden som byen San Sebastian er kjent for.

Måltider inkludert: F / L / M

De 2 siste nettene bor vi på:
Hotel San Sebastian
Avenida Zumalacarregui
20008 Donostia – San Sebastian

Dag 7 – Tirsdag 08. oktober: SAN SEBASTIAN

Frokost på hotellet.

Formiddagen deltar vi i et kokkekurs/konkurranse. Deltagerne blir delt inn i lag. Hvert lag skal lage pintxos fra ferske råvarer som gruppen finner i hyllene. Videre skal man velge vin til Pintxosene. Lokale eksperter vil bedømme hvert lag sine resultater og vinnerlaget får en ”gjeve” pris!
Etter konkurransen vil alle deltagerne føle seg som vinnere og samle seg rundt dommerbordet og spise hjemmelagde PINTXOS! Det er fire timer med lett konkurranse, samarbeid og moro!
Etter konkurransen tar vi bussen til hotellet med stopp i sentrum så alle kan få muligheten til å gå rundt på egen hånd. Fra sentrum tilbake til hotellet kan man enten gå langs strandpromenaden eller ta bussen til hotellet.

Turens avslutningsmiddag holdes på en byens Michelin restauranter.

Måltider inkludert: F / L / M

Dag 8 – Onsdag 09. oktober: SAN SEBASTIAN – BILBAO – AMSTERDAM – OSLO

Frokost på hotellet

Vi sjekker ut av hotellet, rundt kl. 12.00 setter vi oss på bussen mot flyplassen i Bilbao. På veien til flyplassen stopper vi for en enkel lunsj. KLM letter fra Bilbao kl. 17.20 mot Amsterdam og vi lander i Oslo kl. 22.15 hvor turen avsluttes.

Måltider inkludert: F / L / –

For mer informasjon om turen: ta kontakt med oss enten på telefon 69 25 19 10 eller mail lasse@caravelle-tours.no

Pris per person i twin/dobbeltrom kr 21,900

Prisen inkluderer følgende:

– Flybillett med AIR FRANCE& KLM t/r Oslo – Bilbao via Paris og på returen Bilbao – Oslo via Amsterdam i økonomiklasse
– 1 kolli 23 kg + håndbagasje
– Totalt 7 overnattinger på 4 stjerners hotell, se innkvartering
– Frokost alle dager
– 6 middager med drikke: vin eller mineralvann
– Olavsmiddag i Covarrubias
– 5 lunsjer med drikke vin eller mineralvann
– Metrobillett i Bilbao sentrum til restaurant Victor Monte t/r
– kokkekurs/konkurranse med drikke, oppgave å lage pintxos
– 1 vinsmakingsseanse
– 1 ostesmaking
– inngang Guggenheim museet,
– 2 byvandringsturer i Bilbao
– konsert i Stiftelseskirken i Covarrubias
– 1 time orientering med Øyvind Fossan i Covarrubias
– All landtransport med egen buss og sjåfør, inkludert transfer mellom flyplass og hotell
– Kost og losji for sjåfør og 1 reiseleder
– Inngang og eventuelle ekstraguider ved felles besøk til museer/severdigheter jmfr. Program
– Skandinavisktalende reiseleder 8 dager

Generelt, og for denne turen:

– Program og opplegg skreddersydd for denne gruppen

Enkeltromstillegg: 5700 kroner for 7 netter.

Bindende påmelding, 20% depositum faktureres ved påmelding. Resterende beløp faktureres 8 uker før avreise. Billett og program sendes ut 3 uker før avreise. Vi anbefaler alle å ha egen reiseforsikring evt. avbestillingsforsikring. For at turen skal gå må vi ha 25 påmeldte. På grunn av strenge og korte frister fra hotell og flyselskap oppfordrer vi at dere melder dere så raskt som mulig.

Vi tar forbehold om at endringer i programmet og flytider kan komme, vi opplyser om evt endringer så fort noe skjer.

For mer informasjon om turen: ta kontakt med oss enten på telefon 69 25 19 10 eller mail lasse@caravelle-tours.no

Alle må gjøre seg kjent med: Generelle avtale-og bestillingsvilkår for Caravelle-Tours AS

Caravelle-Tours AS tar sitt samfunnsansvar og støtter solcelleprosjektet til Landsbyfadder, en veldedlig organisasjon som donerer solcellepaneler til fattige landsbyer i Rwanda. Les mer om prosjektet her: Landsbyfadder.no

© Copyright 2022 - Caravelle-Tours AS - All Rights Reserved

Adresse:
Tor Sørnes Vei 19,
1523 Moss

Telefon:
+47 69 25 19 10

E-post:
post@caravelle-tours.no

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram