Kulturell vinreise i Georgia

25. april – 03. mai 2019

Kulturell vinreise i Georgia

med reiseklubben Smak og Behag

Det er dokumentert at man har produsert vin i Georgia i over 8000 år, så Georgia har en av de eldste tradisjonen for vinkultivering i verden. Det som er spesielt med georgisk vintradisjon er en ubrutt linje hvor den opprinnelige måten å produsere vin på er blitt ivaretatt og fortsatt holdes i hevd den dag i dag. Store leirkrukker, qvevri, graves ned i bakken, kun med åpningen synlig i bakkenivå. Gjennom en spesiell prosess gjæres og modnes vinen i qvevrien uten noen form for tilsetningsstoffer. Denne produksjonsmåten får stadig mer oppmerksomhet, spesielt i naturvinkretser.

Turopplegget presenterer varierte vinsmakings-seanser og vinopplevelsene knyttet til ulike kulturelle- og gastrono-miske settinger. Kultur-, by- og naturopplevelser vil også stå sentralt.

Dag for dag program

 

Dag 1 – Torsdag 25. april:  
Oslo – Tbilisi

 Avreise fra Oslo til Tbilisi med transfer i Tbilisi fra flyplass til hotellet natt til 26. april.

 

Dag 2 – Fredag 26. april:    
Tbilisi – introduksjon til gamlebyen, vin og den georgiske bordtradisjonen

 

Nøkkelaktiviteter:

  • Den gamle bydelen – en kulturell smeltedigel på den gamle Silkeveien
  • Første smaken av georgisk vin samt introduksjon til georgisk vintradisjon og cuisine
  • Bli kjent med våre lokale reiseledere gjennom samtale, poesi og folkesang

Etter amkomst om natten og noen timers søvn møtes vi til en litt sen frokost hvor vi blir kjent og gir dere en introduksjon til Georgia og Tbilisi. Etter frokost rusler vi gjennom gamle Tbilisi, føler på stemningen og blir kjent med noen av de viktigste severdighetene og  områdene, slik som Narikala-borgen, svovelbadene og Sioni-kirken. Vi ser hvordan gammelt møter nytt, og hva som gjorde Tbilisi til et kultur- og handelssenter på den historiske

Silkeveien. Vi tar taubanen opp til Narikalaborgen med en fantastisk panoramautsikt over store deler av byen. Så dupper vi ned i den botaniske hagen og vandrer gjennom nydelig flora og fauna før vi ender opp i reiseledernes Galleri Nor-Ge ved hovedinngangsen til den botaniske hagen i en 250 år gammel kulturarv-bygning.

 

I Galleri Nor-Ge ønsker vi alle velkommen til Georgia med forfriskninger i historiske omgivelser. Vi forteller om hva som ligger foran oss, nyter en velkomstskål med en lett og frisk, men spesiell georgisk hvitvin. Hva er særegent med denne vinen og hvilke historier kan denne fortelle oss? Etter en litt sen lunsj i en særegen restaurant i gamlebyens bortgjemte gater har dere noen timer til egen disposisjon. Dere får mulighet til en hvil etter en kort natt, eller dere kan benytte anledningen til å oppleve mer av Tbilisis spesielle atmosfære og mangfold.

 

Vi har velkomstmiddag med festbord på en av gamlebyens bedre restauranter, hvor dere introduseres til de klassiske georgiske rettene, og blir kjent med oss. Vi forteller mer om vår bakgrunn og gir en introduksjon til det georgiske kjøkken og den spesielle bordtradisjonen hvor vin, taler, poesi og folkesang er sentrale elementer. Vi introduseres til den georgiske vinen gjennom 3 ulike viner, alle sentrale klassikere i georgisk vintradisjon: Saperavi, en tørr, fyldig og smaksrik rødvin fra Kakheti-regionen øst i Georgia. Rkatsiteli, en tørr, kraftig amber-vin fra samme regionen som matcher alt fra lette salater til tyngre kjøttretter, og som er en klassiker ved det georgiske festbordet. Khvantskara, en delikat rød halvsøt vin fra fjellregionen Racha. Denne introduksjonen gir en fin førsteopplevelse av georgisk vin og noen gode «knagger» for kommende vinseanser. Jeg vil også gi en smakebit på georgiske folkesang, mens Tamar gir en introduksjon til georgisk poesi. Vi tar kvelden i rimelig tid etter en kort natt og en begivenhetsrik dag.

 

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

 

Dag 3 – Lørdag 27. april:
Tbilisi – Knut Hamsun og Dagny Juel, vinsmaking og påskegudstjeneste

 

Nøkkelaktiviteter:

  • I fotsporene til Knut Hamsun og Dagny Juel
  • Vinsmaking med georgiske naturviner
  • Tid til egen disposisjon
  • Påskegudstjeneste

 

Etter frokost er det avgang til  «Museum of Georgia» lokalisert i nærheten og i nærheten av hotellet. Museet har blant annet utstillinger med unike samlinger georgiske kunst- og kulturgjenstander som går tilbake flere tusen år før vår tidsregning, og en avdeling som viser tiden fra 1921 under Sovjet-regimet. Deretter rusler vi ned til det som på Hamsuns tid var «Hotel London», hvor Hamsun bodde da han besøkte Tbilisi. Bare et steinkast unna Hamsuns «Hotel London» finner vi det tidligere «Grand Hotel» hvor den norske forfatteren og komponisten, «femme fatal»,

Dagny Juel ble skutt og drept av sin polske venn i forbindelse med sitt besøk i Tbilisi.

 

Vi har vinsmaking med georgiske naturviner produsert på tradisjonelt georgisk vis med qvevrier (store leirkrukker) gravd ned i bakken. Vi smaker ulike varianter av klassiske georgiske viner fra et utvalg av ulike produsenter sammen med egnede lette matretter. Deretter har dere tiden til fri disposisjon frem til middag. Vi er selvsagt til deres disposisjon for hjelp og oppfølging.

Eksempler på mulige aktiviteter er:

1) Oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet hvis man synes genuint markedsliv er interessant.

2) Besøke den botaniske hagen i Tbilisi.

3) Oppleve folkeliv langs hovedgaten Rustaveli.

4) Besøke Dry Bridge og se på brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk, etc.

5) Oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken.

 

Etter middag opplever vi påskegudstjeneste i Georgias hovedkirke i Tbilisi. Vi vandrer i fellesskap til kirken.

Måltider inkludert: Frokost / Middag

 

 

Dag 4 – Søndag 28. april: 
Den historiske hovedstaden Mtskheta og Borjomi – stedet for rekreasjon og mineralvannskilder

 

Nøkkelaktiviteter:

  • Den historiske hovedstaden Mtskheta
  • Borjoimi – den lille byen kjent for rekreasjon og minealvann
  • Nyte fascilitetene på 5-stjernershotellet Crowne Plaza

                       

Vi har avreise mot Kaukasusfjellene og den lille byen Stepantsminda ved foten av fjellet Kazbegi. På veien ut av Tbilisi besøker vi den historiske hovedstaden Mtskheta. Her finner vi Svetitskhoveli som er på Unescos verdensarvliste og tidligere var Georgias hovedkirke. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at en bit av Jesu klede skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist. Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever vi den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv, og hvilken betydning ritualene og relikviene har i hverdagslivet. Her treffer vi presten Mama Davit med langt skjegg, full av humør og glimt i øyet. Han viet Tamar og Svend da de giftet seg, og har garantert en god historie på lager… Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon, lokal koloritt og turistboder i skjønn forening.

 

Etter lunsj vi setter kursen mot Meskheti-regionen og Borjomi. Byen er kjent for mineralvannet med samme navn, og var et viktig rekreasjonsområde i det tidligere Sovjetunionen. Vi ankommer Borjomi tidlig på ettermiddagen.

Etter innsjekking på det flotte 5-stjernershotellet Crowne Plaza, har dere resten av ettermiddagen/kvelden til fri disposisjon, med flotte mulgheter for rekreasjon og vandring i Borjomi-parken. Du kan smake Borjomivann fra de naturlige kildene, bade i Borjomikildene og nyte meget gode fasiliteter som hotellet har å by på.

 

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

 

Dag 5 – Mandag 29. april:      
Den spektakulære hulebyen Vardzia

 

Nøkkelaktiviteter:

  • Hulebyen Vardzia fra dronning Tamars tid
  • Rabatiborgen med sitt historiske museum
  • Folkesangere dedikert for oss ved middagen

 

Vi har tidlig avreise til Vardzia som er en av Georgias flotteste og mest spektakulære historiske severdigheter, og et monument over Georgias storhetstid under Dronning Tamar i det 12/13. århundret. Komplekset er hogd ut i fjellet og bestod opprinnelig av flere tusen ulike rom i 13 plan og flere kirker. Vi opplever hulekomplekset med sine rom, ganger og kirker, og lærer hvilken rolle det spilte gjennom århundrene etter at det ble bygget.

 

Etter at vi har utforsket Vardzia-hulene blir det lunsj i nærheten. Deretter setter vi kursen mot byen Akhaltsikhe og det historiske borgkomplekset Rabati hvor det blir omvisning og besøk i det historiske museet. Deretter har vi en hyggelig middag sammen med våre sangervenner dedikert for oss ved bordet denne ettermiddagen. Vi runder av i rimelig tid slik at dere har litt kveldstid til egen disposisjon på hotellet/i Borjomi.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

 

 

Dag 6 – Tirsdag 30. april:  
Borjomi – Sighnaghi og vinsmaking på Chateau Mukhrani-godset på veien

 

Nøkkelaktiviteter:

  • Vinsmaking på Chateau Mukhrani-godset
  • Sighnaghi med utsikt mot Alasani-sletten og Kaukasusfjellene

 

Etter frokost er det avreise mot vinregionen Kakheti og kulturbyen Sighnaghi. På veien stopper vi ved Chateau Mukhrani, godset og vingården til prins Ivane Mukhranbatoni. Han var en sentral politisk og militær figur i Georgia i det 19. århundret, og samtidig kjent for sine viner som kombinerte georgisk og fransk tradisjon. Det blir vinsmaking med fokus på Chateau Mukhranis georgiske viner produsert med moderne teknologi. Dette gir oss mulighet til å sammenligne med vinopplevelsen vi allerede har hatt med den tradisjonelle qvevri-vinen. Vi har lunsj på Chateau Mukhrani før vi setter kursen videre mot Kakheti-regionen og Sighnaghi.

 

Kakheti-regionen står alene for nesten 70% av all vinproduksjon i Georgia. Sighnaghi har tradisjonelt vært et kultursenter i Kakheti-området. Området var kjent som handelssenter for georgiere og for handelsfolk som kom over fjellene fra Dagestan. I gamle dager betalte innbyggerne i byen og nærområdet ikke skatt. Som utpost mot øst og førsteforsvar mot invasjoner fra de østlige imperiene regnet man at folket betalte sin skatt gjennom sin innsats på slagmarken. I de senere år har Sighnaghi blitt renovert og man ønsker å opprettholde byen som et kultursenter i Kakheti-regionen. Byen har en flott utsikt over slettelandskapet i Kakheti og Kaukasusfjellene som reiser seg på motsatt side.

 

Om ettermiddagen ankommer vi Sighnaghi. Vi sjekker inn på hotellet og dere har resten av dagen til egen disposisjon til å oppleve stemningen i Sighnaghi eller slappe av etter dagens reise.

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj

 

Dag 7 – Onsdag 1. mai:     
Sighnaghi, vinen – de gamle tradisjonene og folkesangen

 

Nøkkelaktiviteter:

  • Vingården til «Pheasant’s Tears» i Tibaani og vinsmaking
  • Sighnaghi museum
  • Vinsmaking av 7 viner, med festmiddag og kombinasjonen vin og folkesang

 

Etter frokost drar vi ned mot Alasani-sletten og besøker en vingård i Tibaani, hvor Gela og John produserer vinen «Pheasant’s Tears» etter de samme metoder og prinsipper som har vært i bruk i over 8000 år i georgisk vintradisjon med qvevrier (store leirkrukker) gravd ned i bakken. Det blir omvisning hvor vi lærer om produksjon og prinsippene som anvendes når vinen produseres på denne særegne måten. Deretter har vi vinsmaking med utsikt over vinrankene, etterfulgt av lunsj. «Pheasant’s Tears» er en av de mest anerkjente qvevri-vinene som produseres i Georgia i dag.

 

Tilbake i Sighnaghi besøker vi Sighnaghi Museum og opplever et utvalg av bildene til Georgias mest kjente maler Pirosmani som var en av de mest anerkjente primitivister i europeiske kretser på slutten av 1800-tallet/begynnelsen av 1900-tallet. Deretter har vi tid til fri disposisjon før vi møtes til vinsmaking og festbord tidlig på kvelden.

 

Vi vandrer sammen ned til restauranten til «Pheasant’s Tears», kanskje den beste restauranten regionen har å by på. Med oss har vi folkesangere spesielt for oss denne kvelden. Vi har vinsmaking av 7 ulike viner, og det spesielle med denne vinsmakings-seansen er at vi kobler hver enkelt vin opp til en folkesang fra samme region. Dere får mulighet til å oppleve hvordan karakter og stemning i sangene ofte gjenspeiler seg i vinen, og gir en spesiell opplevelse når man opplever begge i kombinasjon. Denne kvelden blir det ekte georgisk supra (fest) i hele dets bredde med kalde og varme retter, viner, skåltradisjon, taler og folkesang. Flere av ildsjelene på «Pheasant’s Tears» er våre gode venner gjennom mer enn 10 år, så det blir gjerne en spesiell atmosfære når vi møtes ved bordet…

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag

 

Dag 8 – Torsdag 2. mai:       
Sighnaghi – Tbilisi en siste smak av byen

 

Nøkkelaktiviteter:

  • Bodbe Monastery
  • Tid på egen hånd i Tbilisi
  • Avslutningsmiddag

 

Vi har en rolig morgen med utsjekking tidlig på formiddagen. Før vi setter kursen mot Tbilisi, besøker vi nonneklosteret Bodbe som ligger i utkanten av Sighnaghi. Dette er et av Georgia mest velholdte og tradisjonsrike klostre, og har også historie som akademi og kroningssted for kongene i Kakheti. St. Nino som, i henhold til legendene, kristnet Georgia på 300-tallet er begravet her og man kan se St. Ninos grav, noe som gjør Bodbe til et av de mest hellige steder for georgiere.

Vi ankommer Tbilisi utpå dagen og sjekker inn på hotellet. Dere har noen timer til fri disposisjon for frem til avslutningsmiddagen tidlig på kvelden. Som vanlig er vi til deres disposisjon for hjelp og oppfølging. Som for dag 2, så kan mulige aktiviteter være:

1) Oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet hvis man synes genuint markedsliv er interessant.

2) Besøke den botaniske hagen i Tbilisi.

3) Oppleve folkeliv langs hovedgaten Rustaveli.

4) Besøke Dry Bridge og se på brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk, etc.

5) Oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken.

 

Vi har en rolig avslutningsmiddag hvor menyen består av «highlights» fra de ulike rettene gjennom hele turen. Vi har tid og ro til oppsummering og ettertanke.

Måltider inkludert: Frokost/ Middag

 

 

Dag 9 – Fredag 3. mai:               Tbilisi – Oslo 

Transfer til Tbilisi internasjonale flyplass med avgang kl. 01.00

Pris per person i twin/dobbeltrom kr 15,990.-

Prisen inkluderer følgende:

– Flybillett med Air Baltic t/r Oslo – Riga i økonomiklasse

– 1 kolli 30 kg + håndbagasje

– Totalt 8 overnattinger på 3-, 4- og 5 stjerners hotell inkludert frokost

– Lunsj og middag 5 dager inkludert vann/mineralvann

– Vin eller øl til alle middager

– 4 vinsmakingsseanser og innføring i georgisk vintradisjon

– Folkesangere dedikert spesielt til vårt opplegg ved 2 festmiddager

– Forfriskninger på reise: Flaskevann og mineralvann

– All landtransport med egen buss og sjåfør, inklusiv transfer mellom flyplass og hotel

– Svend Waage og Tamar Lomidze som norskspråklige reiseledere og guider

– Kost og losji for sjåfør og 2 reiseledere

– Inngang og eventuelle ekstraguider ved felles besøk til museer/severdigheter jmfr. program
Generelt, og for denne turen:

– Ikke standard folkesangopplegg på restauranter. Vi har ensembler og sangere spesielt hyret inn for oss ved 2 festbord.

– All vin inkludert til alle middager

– 2 lokale personer (norsk og georgier) i Georgia som reiseleder og guide med all guiding og reiseledelse på norsk og inngående kjennskap til både norsk og georgisk kultur og mentalitet.

 

Spesielt for denne turen:

– 4 forskjellige vinsmakingsseanser inkludert

– Program og opplegg skreddersydd for denne gruppa

 

Enkeltromstillegg: 4,000 kroner  for 8 netter

Bindende påmelding, 20% depositum faktureres ved påmelding. Resterende beløp faktureres 6 uker før avreise. Billett og program sendes ut 3 uker før avreise. Vi anbefaler alle å ha egen reiseforsikring evt. avbestillingsforsikring. For at turen skal gå må vi ha 25 påmeldte. På grunn av strenge og korte frister fra hotell og flyselskap oppfordrer vi at dere melder dere så raskt som mulig.

Vi tar forbehold om at endringer i programmet og flytider kan komme, vi opplyser om evt endringer så fort noe skjer.