Sandefjord - En by med utferdstrang

Lasse Bakke

 

Dagstur fra Moss

Fredag 20. august 2021

Arrangør: Vera Strøm og Caravelle - Tours AS

 

Ingen by i Norge har gitt hyre til flere unge menn fra Vestfold og Østfold enn byen Sandefjord. Så vidt konfirmert søkte de hyre og kom tilbake som erfarne sjømenn med historier fra eksotiske havner og fra hvalfagstlivet i Grytviken, en havn på øya Sør- Georgia i det sørlige Atlanterhavet.

Det mange etterkommere av hvalfangerene kanskje ikke er klar over, er at disse unge mennene i 1916 deltok i polarhistorien mest heroiske redningsaksjon - De reddet Polarhelten Sir Ernest Henry Shakeltons menn fra Elefant Island til Grytviken før polarisen stoppet enhver redningsaksjon -. Alle Shakeltons menn overlevde!

I dag holdes minnene fra denne viktige epoken i Sandefjords historie vedlike gjennom hvalfangstmuseet og den restaurerte hvalbåten «Southern Actor», som ligger ved museumsbrygga.

Hvalbåten "Southern Actor"

Dagsturen starter med oppmøte på fergekaien i Moss. Vi tar fergen over til Horten og fortsetter i egen bussen til Hvalfangstmuseet.

Det var  Skipsreder Chr. Christensen som i 1905 sendte den første hvalfangstekspedisjonen fra Sandefjord til Sørishavet. Og i 1917 startet han byggingen av Hvalfangstmuseet.

Fra 1905 til 1914 ble det startet 25 hvalfangstselskaper i Sandefjord, og byen opplevde en sterk økonomisk oppgangsperiode. På slutten av 1920-årene hadde Sandefjord en flåte på 15 kokerier og over 90 hvalbåter. Da virksomheten var på sitt høyeste tidlig i 1950-årene, var det hektisk aktivitet i havnen om sommeren når flåten var hjemme. Foruten mekaniske verksteder og andre produksjonsbedrifter, hadde også forretningsstanden gode kunder i de hjemvendte hvalfangerne. Over 2800 mann i området hadde hyre på hvalfangst i 1954.

En annen av Sandefjords mange stolte sønner er skipsreder Anders August Jahre (født 28. mai 1891 i Sandar, død 26. februar 1982) Han grunnla i 1922 Anders Jahres Rederi. Mest kjent er han som eier av hvalfangstselskapet Kosmos ⅍, som opererte ut fra Sandefjord. Han etablerte Jahres Fabrikker ⅍, som drev med fettherding. Jahre står bak Anders Jahres Humanitære Stiftelse.

Anders Jahre bidro med betydelige midler til byutvikling i Sandefjord. Blant annet finansierte han halvparten av rådhuset i byen og bygde dessuten byens hotell - Hvalfangstens Hus - senere kjent som Park Hotell!

Anders Jahres prakteiendom Midtåsen eies i dag av Sandefjord kommune og Anders Jahres Humanitære stiftelse. Villaen på den 60 mål store eiendommen ble bygget 1933 og ble tegnet av den kjente arkitekten Arnstein Arneberg. Det er en egen paviljong og skulpturpark hvor 16 av kunstneren Knut Steens verker er samlet. Skulpturene i samspill med naturens panorama, glass og betong innbyr til en spesiell kunstopplevelse.

Bli bedre kjent med Villa Midtåsen:

Etter omvisingen spiser vi lunsj i en av stuene. Etter lunsj kan man besøke skulpturparken som ligger rundt villaen.

Program fredag 20. august 2021

Oppmøte på Kaia i Moss

kl. 09:00 avreise med fergen til Horten

kl. 09:45 ankomst Horten og videre i egen buss til Sandefjord

kl. 10:30 omvisning på Hvalfangstmuseet som er nylig renovert. Omvisningen tar ca 45 minutter.

kl. 12:00 fortsetter vi til Jahrens villa Midtåsen. Her venter omvisning, varighet ca 45 minutter.
Lunsj i en av stuene: laks med Sandefjordsmør og dessert - Kosmoskaken som var Jahrens favoritt  kake - serveres med kaffe.

Historien bak Sandefjordsmør inneholder fransk innflytelse, en hotelldirektør, noen bevisste valg og noen tilfeldigheter. Sånt blir det god saus av!

Annen drikke til maten må betales på stedet.
Etter lunsjen er det tid til å gå i hagen og skuplturparken.

Retur til Horten og ferge til Moss. Turen avsluttes på fergekaia i Moss.

Pris kr: 1350

Inkluderer:

Buss - Horten - Sandefjord - Horten

Inngang Hvalfangst museet

Guide i museet ca 45 minutter

Villa Midtåsen

Guide rundt i villaen ca 45 minutter

Lunsj: laks med Sandefjordsaus  og kosmoskake og kaffe

Vi gjør oppmerksom på at Caravelle - Tours forholder seg korrekt til myndighetenes instrukser vedrørende covid-19. Det gjelder munnbind, antibak og seteplassering i bussen med mer.

For mer informasjon og påmelding bruk skjemaet nedenfor eller kontakt Vera Strøm på tlf. 920 24 338 Caravelle - Tours på tlf. 69 25 19 10
Vi tar forbehold om at endringer i programmet kan komme.

Bli kjent med Caravelle-Tours, klikk på linken under:

Om Oss

Les reisehistoriene til journalist Johanna Podhorny, klikk på linken under:

Historier

Flere reiseideer i reisemagasinet King Goya

Caravelle-Tours AS tar sitt samfunnsansvar og støtter solcelleprosjektet til Landsbyfadder, en veldedlig organisasjon som donerer solcellepaneler til fattige landsbyer i Rwanda. Les mer om prosjektet her: Landsbyfadder.no

© Copyright 2022 - Caravelle-Tours AS - All Rights Reserved

Adresse:
Tor Sørnes Vei 19,
1523 Moss

Telefon:
+47 69 25 19 10

E-post:
post@caravelle-tours.no

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram